Home

Achtergrond 166 x bekeken

Consument laat het nog afweten

Voor een fundamenteel herstel van de economie is het onontbeerlijk dat consumenten en bedrijven meer gaan uitgeven.

In de Verenigde Staten en meerdere Europese landen staan de bestedingen van gezinnen nog altijd onder druk door de lagere huizenprijzen, andere vermogensverliezen en de hogere werkloosheid. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht.

De bestedingen worden ook afgeremd doordat veel stimuleringsmaatregelen van overheden, zoals fiscale steun voor woningaankopen, om de economie een impuls te geven zijn afgelopen. Ook de groei-impuls van bedrijven loopt terug. Ondernemingen grepen in het begin van het jaar de eerste signalen van herstel aan om de ver teruggelopen voorraden aan te vullen. Maar inmiddels hebben deze de gewenste niveaus bereikt.

De centrale bank wijst er ook op dat het economisch herstel van de geïndustrialiseerde landen kwetsbaar is vanwege de sterk eenzijdige afhankelijkheid van de handel met Azië.

DNB voorziet dat de groei in de VS verder afzwakt. ,,Of de VS in een tweede recessie belandt hangt voor een groot deel af van de woningmarkt, die er tot nog toe zeer zwak voor staat'', aldus de centrale bank. De verkoop van vooral nieuwe woningen komt nauwelijks van de grond. Daarnaast blijft de Amerikaanse woningmarkt onder druk staan door het hoge aantal gedwongen verkopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.