Home

Achtergrond

Conferencetelers overvallen door vruchtval

Conferencetelers overvallen door vruchtval bij Conferencebomen.

Ze hebben massaal de Elstarpluk onderbroken om de schade in de percelen te beperken.

“De schade varieert van niets tot enkele kilo’s per boom. Het is apart, er is niet echt een oorzaak te noemen. Het lijkt een gevolg van de grote hoeveelheden regen en wind van de laatste weken”, zegt adviseur Aryan van Toorn van de Centrale Adviesdienst voor de Fruitteelt (CAF). Ook lijkt de vruchtval iets sterker bij oude bomen. Een raming voor de schade is niet te geven. Telers zullen het wel merken in de kilo-opbrengst. "Je kunt niet zomaar in twee dagen alle peren van de boom halen."

De vruchtval is het gevolg van het verhouten van de stelen. Spuiten lijkt daarmee ook geen oplossing te bieden. Ook rijpheidstests hebben de vruchtval niet voorspeld. Coöperatie CZAV meldt in Zeeland geen grote problemen met vruchtval. Wel verwacht CZAV meer bewaarziekten, vooral door rot en phytophthora. Het is het eerste jaar dat telers met veel regen kampen en afnemers het gebruik van middelen als Bellis en Captan tegen de aandoeningen verboden hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.