Home

Achtergrond

Concrete verkoopcijfers gaan voor op agrarische taxatiewijzer

De verkoopcijfers van vergelijkbare agrarische onroerende zaken geven een betere indicatie van de waarde van het vleeskalverenbedrijf dan de gegevens uit de agrarische taxatiewijzer.

Dit is de essentie van een recente uitspraak van Hof Den Haag in een WOZ-procedure. Kort samengevat is de uitspraak van Hof Den Haag de volgende:

Belanghebbende, X, is gebruiker van een vleeskalverenbedrijf met woning. Op 1 januari 2007 is de woning nog in aanbouw. In geschil is de WOZ-waarde 2007 (waardepeildatum 1 januari 2005). Na bezwaar van X heeft de gemeente Nieuwkoop de WOZ-waarde verlaagd van € 520.878 tot € 425.285.Hof ’s-Gravenhage oordeelt dat de verkoopcijfers van vergelijkbare agrarische onroerende zaken een betere indicatie van de waarde van het vleeskalverenbedrijf geven dan de gegevens uit de agrarische taxatiewijzer. De gegevens uit de taxatiewijzer zijn volgens het hof te algemeen van aard, aangezien zij niet zijn uitgesplitst naar regio en naar het soort bedrijf. Een dergelijke ruwe waardebenadering staat kwalitatief ver achter bij een benadering vanuit de met verkoop van vergelijkbare objecten rond de waardepeildatum behaalde resultaten. De gemeente is geslaagd in haar bewijslast. X krijgt wel een vergoeding van het griffierecht en de proceskosten omdat de gemeente haar taxatierapport pas in een zeer laat stadium heeft overgelegd.

Meer informatie: Hof 's-Gravenhage, MK I, 28 juli 2010, nummer BK-09/00844

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.