Home

Achtergrond

Compleet melkveebedrijf Bremen

Bij Bremen, in Noord-Duitsland, staat een fraai melkveebedrijf met deels nieuwe stallen en een grote woning.

Het bedrijf heeft een quotum van ruim 1,2 miljoen kilo en wordt in zijn geheel verkocht, inclusief veestapel. De boerderij wordt verkocht omdat de potentiële opvolger heeft besloten een andere richting uit te gaan. De ligboxenstal heeft 170 ligplaatsen en zes krachtvoerautomaten. In de stal is bovendien een groot strohok waarin de koeien die moeten kalven apart kunnen worden gezet. Het strohok is groot genoeg voor circa 15 kalfkoeien, zegt Ineke Borgman die samen met haar man al ruim twintig jaar zelf melkveehouder is in Duitsland en daarnaast actief is als emigratiebegeleider voor Nederlandse boeren die naar Duitsland emigreren. "Het bedrijf ziet er netjes uit en ook rondom de stallen is alles verhard, schoon en goed opgeruimd", zegt Borgman.

Beide zijden van de stal zijn grotendeels open. De koeien worden gemolken in een 2 x 6 roestvrijstalen autotandem melkstal met automatische afname en melkmeters. De melkstal ziet er nog goed uit, aldus Borgman. De veestapel telt in totaal 270 dieren, waarvan 170 melk- en kalfkoeien. De gemiddelde productie is circa 7.500 liter. Het melkveebedrijf heeft een quotum van 1.246.440 kilo, daarvan wordt 111.000 kilo gehuurd.

In het verlengde van de ligboxenstal staat de jongveestal. Deze is gebouwd in 2007 en telt 60 ligboxen voor droogstaande koeien en dragende vaarzen en 60 boxen voor de pinken. Daarnaast zijn er grote strohokken voor de kalveren en voor de kleinste kalveren iglo’s. Deze stal is eenvoudig om te bouwen tot een ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Dan kan tussen beide ligboxenstallen een nieuwe melkstal worden gebouwd, zegt Borgman.

In totaal is er 2.900 kubieke meter mestopslag op het bedrijf. Daarvan gaat 1.500 kubieke meter in de mestsilo, de rest van de mest gaat onder de roosters. Het ruwvoer wordt opgeslagen op verharde kuilvoerplaten. Verder is er nog een machineberging met werkplaats. Het machinepark is niet bij de koop inbegrepen. De woning is in goede staat, zeer groot en bestaat uit vier wooneenheden, met allemaal een eigen keuken en badkamer. Daardoor is deze boerderij zeer geschikt voor een melkveehouder met opvolger of medewerker. Maar ook voor een gezin dat wil beginnen met bed  & breakfast.

Het bedrijf is in totaal circa 100 hectare groot. Circa 70 hectare daarvan ligt bij de boerderij. De grond bestaat uit zandgrond of uit veen op zand en is grotendeels gedraineerd. Ongeveer 75 hectare grond is eigendom, de rest wordt gepacht. De pacht bedraagt zo’n 350 euro per hectare. De boerderij ligt zo’n 20 tot 25 kilometer van Bremen. Vanaf de Nederlandse grens is het circa 125 kilometer rijden naar Bremen.

Meer informatie: Ineke Borgman, 0049 – 49 21 61 246 of 0049 – 170-810 78 54, www.duitseboerderijen.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.