Home

Achtergrond 781 x bekeken 6 reacties

'Compenseer veenweideboeren'

Boeren in het Groene Hart moeten volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit compensatie krijgen voor de kosten die gepaard gaan met de verhoging van het slootwaterpeil.

Dat blijkt uit een rapport van de onderzoekers en hun aanbevelingen daarbij. De onderzoekers berekenen dat als het waterpeil in sloten van het veenweidegebied met 30 centimeter stijgt, dat de boeren jaarlijks 239 euro per hectare per jaar kost.

De stijging voorkomt 4,5 millimeter bodemdaling, schrijven de onderzoekers van het Wageningse instituut Alterra. In essentie is een laag waterpeil goed voor de landbouw, maar dit leidt volgens de onderzoekers tot zowel bodemdaling als verhoogde CO2-uitstoot. Verhoging van het slootwaterpeil is volgens onderzoeker Jan van den Akker voor boeren funest.

In de 1400 hectare tellende Zegveldpolder bijvoorbeeld zou een stijging van het waterpeil met 30 centimeter melkveehouders in totaal bijvoorbeeld 185.000 euro kosten. Hun inkomen daalt bij een realistisch areaal van 40 hectare maximaal 9000 euro, aldus Van den Akker. Als boeren via een CO2-fonds worden gecompenseerd voor het voorkomen van bodemdaling, is meer samenwerking modelijk.

De provincie Zuid-Holland maakte in juni juist bekend met het uitbetalen van een veenweidevergoeding te stoppen. Het geld is eenvoudigweg niet meer voorhandel, aldus de provincie, De vergoeding voor het boeren op drassig land bedroeg 94 euro per hectare.
De overheid streeft een hoger grondwaterpeil na omdat het veen boven het grondwater afbreekt onder de invloed van zuurstof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rose both

  Ooit woonden er een heleboel mensen op een kluitje op een geestgronden bij Haarlem. Nou ja.. ergens daar in de buurt. Steeds meer op een kluitje. Dat ging fout. Veel gedoe en geharrewar. (Het leek wel het AGD reactieforum!)
  Ome bisschop van Utrecht en ome Graaf van Holland zeiden: Kom mannen, zo gaat het niet langer. Aan de slag. Al die woeste wilde wouden hier in de omtrek moeten hoognodig ontgonnen worden. Zo geschiedde en zo had men weer voor een tijdje de ruimte. Het ging best lang goed eigenlijk. Dat de klei in het gebied voor dijken en dakpannen werd gebruikt en dat de rest weer zo een beetje werd gelijk geschoven wil niemand meer weten. Dan is het toch waarachtig verbazend hoeveel stenen uit de lucht getoverd zijn en hoeveel dakpannen kwamen overwaaien, want er zijn heel veel huizen en andere gebouwen verrezen in Zuid Holland en trouwens ook in Utrecht. Dat ging soms met hollen en stilstaan. Toen al en nu nog Zo werd in de jaren 60 en 70 enorm gebouwd. In Gouda bijvoorbeeld .. De polder Bloemendaal werd volgeplempt met stenen en huizen. Het geval wil dat indertijd juist dáár mensen naar toe getrokken zouden zijn, die wegtrokken uit de omgeving van Haarlem. Bloemendaal ja. Toentertijd was daar blijkbaar genoeg ruimte om te gaan boeren.Eeuwenlang!
  Maar toen kwamen er nog veel meer bij. En wat deden de goocheme bestuurders van die tijd in dit zeer waterrijke veengebied? Ze lieten bouwen op palen En toen de huizen klaar waren verlaagden zij de grondwaterstand, want ach, de huizen stonden toch op palen. Prompt zette een fikse bodemdaling in. Want ja, de tuinen waren niet onderheid.. En door het dalen van het grondwater ging de veenbodem " verbranden".
  Zo ook in andere soortgelijke steden. Daar leerde men van: et grondwaterpeil werd weer verhoogd...maar de bodem bleef dálen. Wat weg is komt niet meer terug en wat eenmaal in gang is gezet gaat door. Het is dus onzin om te denken dat bij verhoging van de waterstand het veen weer gaat aangroeien. Dat bestaat namelijk niet uit water! Het bestaat uit plantenresten!
  En nee het is niet zo dat ingeklonken veen een soort ingedroogde spons is, die wel weer dikker wordt als er maar water bijkomt. De werking is heel anders, wat iedereen kan begrijpen die even bedenkt wat veen eigenlijk is. Plantenresten, die letterlijk tot stof kunnen vergaan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik dacht dat die boeren onder de EU-bergboerenregeling vielen? Maar als het geld op is, hoe kan dan een peperduur WUR-instituut als Alterra toch ingeschakeld worden? En sinds wanneer werken er bij dat instituut landbouweconomen? En hoe kunnen zij wetenschappelijk significant aantonen dat 30 cm waterspiegelstijging 4.5mm bodemdaling voorkomt? Lijkt mij een sprookje waar men zélf niet in kan geloven. Want laagveen drijft a.h.w. op het bodemwater en als men de grondwaterstand verlaagt dan klinkt het veen in, verdroogt en verturfd. Zet men het water op, dan komt ook het (natte) veen omhoog. Enfin: Alterra lult zich weer gewoon rijk. Dat moet eens afgelopen zijn!

 • no-profile-image

  gert

  weer een fopspeen van de overheid !

 • no-profile-image

  gert

  Het geld is op,daar kunnen de boeren het mee doen,moeten ze ook even aan de provinciale ambtenaren vertellen,kijk eens water dan gebeurt

 • no-profile-image

  rose both

  Turf.. ach ja. Turf van vroeger..
  Ergens onder Dublin werd nog niet zo lang geleden turf gestoken. Het is een mysterieus goedje. De begoniaknollen werden en worden bewaard in een kistje of zakje met turf.
  Er waren turven om te stoken en er waren én zijn zakken met turf om in de tuin door de aarde te mengen. En wat je er ook bijgooit, het volgende jaar moet het opnieuw, want dan is alle turf foetsie.

  Als je het echt goed en snel laat drogen blijft er nog iets van over. Maar zodra het nat wordt terwijl er ook buitenlucht = zuurstof bij kan komen, lost het volkomen op, en wordt een soort meststof.
  Het laagveen drijft niet op, maar IN het grondwater, waardoor er geen zuurstof van betekenis bij kan komen, beste Herkauwer. Daardoor lost turf onder water niet op. nou ja probeer het zelf maar eens mocht je toch in Ierland zijn.

 • no-profile-image

  boertje

  Ik heb keurig probleemgebieden vergoeding aangevraagd voor 2009. Me netjes aan de voorwaarden gehouden. Krijg ik achteraf te horen dat de pot leeg is voor degenen, die na 28 april hun meitelling hebben ingeleverd. Geef dat voortaan vooraf aan. Ik vraag het niet meer aan ook. Barst allemaal!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.