Home

Achtergrond 4 reacties

Commissie wil speculatie inkaderen

De Europese Commissie wil 'onverantwoorde en buitensporige' speculatie op agrarische markten tegengaan met behulp via de lopende herziening van de Europese richtlijn voor de financiële markten.

Dit zegt Europees topambtenaar Herman Versteijlen. De betreffende richtlijn richt zich vooral op de financiële wereld, maar zal zich ook uitstrekken tot de agrarische markten voor onder meer granen en zuivel.
De Europese Commissie heeft het herzieningsvoorstel afgelopen zomer verzonden aan he Europees Parlement en de Europese Raad. Diverse aanvullingen zijn nog in de maak.
Een zekere mate van speculatie is gewenst en nodig voor het functioneren van met name termijnmarkten.
De Europese ‘high level group’ voor de toekomst van de melkveehouderij wil dat melkveehouders meer gebruik van de termijnmarkten gaan maken, om zo hun inkomens te bescherming tegen te grote schommelingen. Ook de Europese Commissie lijkt die mening te delen. Maar buitensporige specultatie, vooral door partijen van buiten de landbouw, moet worden voorkomen, vindt de Commissie. Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos waarschuwde er vorige week nog voor. Speculanten van buiten de landbouw kunnen misschien worden geweerd met behulp van een register van erkende handelaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  K.A.R. Bonade

  helemaal eens met de vorige collega
  de vrije markt was het helemaal en voor mij ook prima, maar krabbel nu niet terug
  als de regeringen in gaan grijpen stoppen we masaal met het leveren van grondstoffen, echt massaal en waterdicht.
  f

 • no-profile-image

  nn

  De groootste speculant is de EU zelf met de interventie. Er word jaar in jaar uit op gespeculeerd dat de boeren weer onder kostprijs goedkoper dan vorigjaar met hogere kosten tarwe uit gaan zaaien omdat je niet anders kunnen. De politiek klaagt nu steen en been dat de prijzen op het zelfde nivo zitten als 50 jaar geleden noem nog eens drie artikelen? Benzine 6 eurocent per liter. Volwaardige arbeidskracht te benoemen als knecht voor 55 eurocent brutto per uur en 50 uur in de week netto inzetbaar. Tarweprijs in 1958 20 eurocent per kg.

 • no-profile-image

  boerke

  Eerst moeten de boeren naar de vrije wereldmarkt en handel en worden alle bodems en garantieprijzen losgelaten. Nu blijkt het systeem voor de boer toch te kunnen werken maar komen de consumenten op de koffie gaat de politiek weer ingrijpen en worden de landbouw het beetje hoop dat er leek te gloren ontnomen.
  Triest dat de voedselproducent niet meer als een fooitje gegund wordt!! Keerop keer komt het daar op neer. Ik schaam me bijna om nog voedsel te produceren!

 • no-profile-image

  Han

  Boerke waarom maak je nog voedsel? Maak bio brandstof Generatie II hier is het adres van de licentie houder / uitvinder uit Twente.
  http://www.btg-btl.com/index2.php

Of registreer je om te kunnen reageren.