Home

Achtergrond

Ciolos: hyperspeculatie in agroproducten vermijden

De termijnmarkten kunnen een bijdrage leveren aan een beter inzicht in de werking van de voedselketen.

Voorwaarde is dat duidelijker wordt wie de verschillende spelers op die markten zijn, en dat excessieve speculatie met landbouwproducten wordt voorkomen.Dat heeft EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos vandaag gezegd op een openbare bijeenkomst over de herziening van de EU-richtlijn voor financiële markten. Ciolos verliet hiervoor even de informele landbouwraad, die deze dagen in La Hulpe, bij Brussel, wordt gehouden.“We moeten nieuwe instrumenten vinden om chaos te vermijden”, zei Ciolos, onder verwijzing naar de prijsschommelingen op de graanmarkt en, wat langer geleden, in de zuivel. Concrete voorstellen hierover deed hij echter niet.De landbouwcommissaris onderstreepte dat de landbouw geen sector als alle andere is. “Activiteiten die in normale tijden hartstikke rendabel zijn moeten niet in gevaar worden gebracht door speculatie.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.