Home

Achtergrond 301 x bekeken

CWB verwacht forse krimp tarwevoorraad

De Canadian Wheat Board (CWB) verwacht dat de tarwevoorraad in de wereld aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2011 is gekelderd naar 160 miljoen ton.

Dat is een veel kleinere voorraad dan andere analisten inschatten. De International Grains Council gaat uit van een eindvoorraad van 183 miljoen ton tarwe. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht een eindvoorraad van 178 miljoen ton.

De CWB, het grootste handelsbedrijf ter wereld in tarwe, verwacht dat dit seizoen flink wordt ingeteerd op de tarwevoorraad. "De veehouderij vraagt veel tarwe als grondstof voor veevoer, omdat mais steeds duurder wordt."

Maar door de hoge tarweprijs zal het areaal volgend seizoen 2010/2011 flink groeien, verwacht de CWB. "Als er in het volgende seizoen een gemiddelde opbrengst wordt gehaald in de wereld, zal er een record hoeveelheid tarwe beschikbaar komen."

Het Amerikaanse analysebureau Informa Economics stelt dat de akkerbouwers in de VS volgend jaar 22,8 miljoen hectare tarwe telen. Dat is 1,1 miljoen hectare meer dan dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.