Home

Achtergrond 237 x bekeken 4 reacties

CDA-fractie vanmiddag weer bijeen

De Tweede Kamerfractie van het CDA komt vanmiddag om twaalf uur weer bijeen om te bespreken of de formatie-onderhandelingen moeten worden voortgezet.

Gisteren werd tot middernacht doorvergaderd, maar kwam de fractie er niet uit. De fractie is verdeeld: een groot aantal leden wil dat fractieleider Maxime Verhagen doorgaat met de onderhandelingen, en wil pas een oordeel geven als het eindresultaat er ligt. Enkele fractieleden, met name demissionair minister Ab Klink (tevens beoogd fractievoorzitter), zouden de onderhandelingen willen staken.

De tegenstanders van een VVD-CDA-coalitie, met gedoogsteun van de PVV, vinden dat zo’n kabinet een te wankele basis heeft; de partij heeft een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en vooralsnog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Bovendien hebben velen moeite met de radicale opvattingen van de PVV over de islam. Die zouden de Nederlandse reputatie in het buitenland kunnen schaden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Het is wel een dramatische soap aan het worden bij de CDA. Wel zo op zijn tijd, is onrust niet zo verkeerd in een partij, echter bij de CDA is het anders. Ik heb me eens afgevraagd, zou ik het anders doen als Verhagen? Ik denk het niet was mijn antwoordt. Op zich heeft hij in zijn positie de dingen gedaan die ie moest doen en noodzakelijk zijn. Leuk is te zien de argumenten die de achterban aangeven als Veerman, Dinkelshoek, en de dissidenten in de fracties. 3 keer niets en volledig dom. Mooie woorden als onze CDA heeft een gristelijke traditie en daarom zijn wij tegen dit of dat.... Wel amahoela, Veerman zegt, verder gaan is slecht voor de partij, dus eigenbelang daar gaan we weer, misschien moeten we Veerman eens onderzoeken op corruptie en landbouw subsidie geldstromen etc. Dinkelshoek de aandachtstrekker, en Lubbers ook en van Agt zeker. Het CDA pleit wel vroom voor vrede in het middenoosten, maar wil niet eens een onderhandelingsronde afwachten, en daarom niet praten of onderhandelen met een zogenaamde ¨niet gewenste partij¨. Wel uitsluiten is nooit slim op voorhand. Je zult moeten onderhandelen hoe pijnlijk het ook is, dus ook Palestijnen en Israel, hoe traag het ook is. Er is geen andere weg als je een vruchtbare toekomst wil, ook al is dat nog niet in het verschiet.
  Ik ben ook niet zo voor PVV, maar zal me nooit een kans laten lopen om niet te gaan onderhandelen. Het gaat om het resultaat en als de uitslag is dat er geen resultaat te maken is, dan is dat het resultaat. In onderhandelingen zijn er mogelijkheden genoeg om je punten te maken en te verzegelen. Wilders zijn woorden zijn niet altijd slim, maar als de uitkomst is dat minder power en macht in elke religie gemanifesteerd wordt, ben ik tevreden. Religie zou een persoonlijke beleving moeten zijn, geen uitdraging van geloof of regels die gemaakt zijn door corrupte instituten en die zijn er overal als vaticaan, ook bij moslims en ook de joden. Ook zijn er velen die het wel prima persoonlijk beleven. Het doel en de lijn is, geen power en geen macht meer voor religie en als Wilders daar een bijdrage aan kan leveren, prima.
  Elke Christelijke partij kan van mij ook verdwijnen, dus CDA zet hem op, we gaan de goede kant op met jullie geen normen en waarde partij, ik zeg wie oogst die zaait.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Kritische Lezer, nee dat denk ik niet, Ferrier en Koppejan als dissidenten zijn niet sterk genoeg gebleken. Als ze argumenten hebben om tegen een akkoord te zijn, zouden ze dat aan moeten geven als het onderhandelingsresultaat er is, niet eerder. Klink is onderhandelaar dus heeft niet zijn eigen mening te geven voordat het onderhandelingsresultaat er is. Als ie tegen is op argumenten zal hij dat dan kunnen meedelen. Ze bezwijken onder de druk. Maar geweldig en typisch voor een middenpartij wat altijd gristelijk comfortabel wil zijn voor de machte en om groot te blijven, en dus willen ze lekker in het midden blijven bij de CDA, niet te veel bewegen, niet te veel klagen, niet te veel zeggen, etc. Zeker niet mijn partij, al die prominenten die bang zijn voor hun eigen positie en schijn gristelijke argumenten hebben. Maar het laat zien dat als de druk hoger wordt de partij niet snapt wat ie doet. Een onderhandelaar als Klink die te zwak is gebleken en te veel emoties toont voor het resultaat er eventueel is, echt zo dom. Schade bij de CDA zal er zijn, en zal er komen, maar ook bevestiging van mijn denken. Als partij, zelfs voor de CDA, ga je dit niet plannen, want de schade is groot, en als je wilt spelen, speel je de onderhandelingen als CDA onderhandelaar keihard zonder emotie.
  Maar enkelen in de fractie zijn te zwak gebleken, en zelfs Klink als onderhandelaar is te zwak gebleken. Bleker doet het goed als voorzitter en Verhagen doet het ook best goed, wat zou hij anders moeten doen als wat ie nu gedaan heeft? Nog steeds hoop ik dat de CDA naar de 10 zetels gaan, en dat gaat zo wel lukken met deze dingen, echter als ze rentmeesterschap en visie tonen in beleid en besluit, en zeker de gentech. Dan pas mogen ze van mij weer 28 zetels halen, en zal ik me iets meer respectvoller uitlaten over deze schijnheilige gristen partij.

 • no-profile-image

  Lex

  Het juist goed dat de wereld eens weet hoe er over de Islam word gedacht en waarom er zo over word gedacht.

  De islam is een gedachte, een boodschap van meer dan tweeduizend jaar oud en is nooit aangepast aan ontwikkelingen in de tijd.

  Een geloof waarin je zeker een plek in de hemel krijgt als je jezelf opblaast om ongelovige te doden.

  kortom dat er zo over de islam word gedacht is toch niet zo gek, daarbij opgeteld de ervaringen die wij met de mensen hebben die deze geloof aanhangen.

  Ik geef wilders groot gelijk om eindelijk eens de negatieve kant te belichten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Patrick, denk je ook niet dat dit weer eens een leuk toneelstukje is? Reken maar dat dit al langer tevoren in scene was gezet. Zo moet het domme volk denken dat ze toch hun best hebben gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.