Home

Achtergrond 169 x bekeken

Brussel ziet economisch herstel

De Europese Commissie ziet een duidelijk herstel van de economie in de EU.

Op grond van nieuwe kwartaalcijfers heeft zij haar prognoses voor 2010 bijgesteld. In maandag gepresenteerde ramingen gaat ze uit van een groei van 1,8 procent voor dit jaar. In mei voorspelde ze voor de EU nog een groei van 1 procent in 2010. Ook voor Nederland is de Europese Commissie optimistischer. Verwachtte ze in mei nog dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,3 procent zou groeien, in haar nieuwe prognose is dat 1,9 procent.

Het dagelijks bestuur van de EU heeft zijn ramingen aangepast op grond van de goede prestaties van de Europese economie in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarin was in de hele EU sprake van een groei van 1 procent, tegen 0,3 procent in het eerste kwartaal. In Nederland nam de economie in het tweede kwartaal toe met 0,9 procent, 0,4 procent meer dan in het eerste kwartaal.

Wel ziet de Europese Commissie de groei in de komende twee kwartalen weer wat terugzakken. De wereldeconomie presteert minder goed, al acht de commissie een 'dubbele dip' onwaarschijnlijk. Voor het derde kwartaal gaat ze voor de hele EU uit van een groei van 0,5 procent, in het vierde kwartaal van 0,4 procent. Voor Nederland is dat 0,4 procent in het derde en 0,3 procent in het vierde kwartaal.

Volgens eurocommissaris Olli Rehn (Economische Beleid) bevindt de Europese economie zich ,,duidelijk op het pad van herstel''. Hij denkt dat het opleven van de binnenlandse vraag goede vooruitzichten biedt voor het aantrekken van de arbeidsmarkt. Maar het herstel is nog fragiel en omgeven met onzekerheden. Rehn wijst op de noodzaak dat de EU-landen doorgaan met het saneren van hun overheidsfinanciën en economische hervormingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.