Home

Achtergrond 250 x bekeken

Brussel handhaaft beleid export surplussuiker

De Europese Commissie ziet af van een wijziging van het beleid voor de export van surplussuiker. Een groot aantal lidstaten wil het exportbeleid ongewijzigd houden.

Brussel staat ieder jaar een export toe van maximaal 650.000 ton surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd. In de huidige situatie mag iedere suikerproducent per inschrijvingsronde voor maximaal 50.000 ton exportcertificaten aanvragen. De Commissie wilde de aanvraag laten afhangen van de mate waarin een concern surplussuiker produceert en van het bietenareaal.

Secretaris Jan Willem van Roessel van Cosun stelt dat zo’n systeem er toe kan leiden dat concerns een te rooskleurig beeld geven van het bietenareaal of hun productie van surplussuiker om zoveel mogelijk certificaten te bemachtigen. “Het kan fraude uitlokken. Maar het huidige systeem benadeelt grote producenten omdat kleine bedrijven net zo veel certificaten kunnen aanvragen. Ook vragen bedrijven vaak meer exportcertificaten aan dan nodig omdat de Commissie een bepaald percentage toewijst, dat werkelijk geëxporteerd kan worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.