Home

Achtergrond 1876 x bekeken

Broccoli van goede kwaliteit bij lagere kilo-opbrengst per hectare

Akkerbouwer Jippe Holwerda inspecteert de broccoli die wordt geoogst van zijn akker bij het friese Lioessens.

Holwerda teelt samen met collega’s Jelmer van der Linden en Tjerk de Jong 120 hectare broccoli op contract voor Bakker Barendrecht. De broccoli is van goede kwaliteit, zegt Holwerda. "We hebben de laatste weken de minste regen gehad van het land, en dat levert nu bijzonder goede broccoli op. De opbrengst per hectare is in kilo’s minder dan vorig jaar. Maar 2009 was dan ook een topjaar", zegt Holwerda. De oogst gebeurt grotendeels handmatig, hoewel gewerkt wordt aan een broccolioogstmachine. Foto Roelof Stroetinga

Jaap Lingbeek, medewerker van loonbedrijf Gerard Wortelboer uit het Groningse Oude Pekela, rooit fabrieksaardappelen van akkerbouwer Jacob Slagter in het Oost-Groningse Westerlee. Volgens Gerard Wortelboer, eigenaar van het loonbedrijf, is het rooien naar omstandigheden goed verlopen. "Alles wat eruit moest, is eruit gegaan." Foto Koos van der Spek

Melkveehouder Jos Brands poetst zijn nieuwe stal voor de open dagen morgen en zondag. Brands heeft een biologisch melkveebedrijf met 120 melkkoeien in Lemiers, gelegen in de gemeente Vaals. "De koeien staan nu zes weken in de stal", vertelt de veehouder. "We hebben bij de bouw vooral gekeken wat het beste voor de koe is." De stal is daarom voorzien van een dichte vloer met rubber. De diepstrooiselboxen zijn gevuld met stro. De koeien blijven nog even binnen om te wennen aan de twee Lely-melkrobots. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.