Home

Achtergrond 2 reacties

Brit profiteert van verandering in klimaat

De Britse boer heeft een uitstekende uitgangspositie om te profiteren van de klimaatverandering.

Uiteindelijk kan daardoor mogelijk de ondersteuning van boeren vanuit de staatskas achterwege blijven. Dat stelt de Britse minister voor plattelandszaken, milieu en voeding Caroline Spelman in een gesprek met de Financial Times. Volgens Spelman is het onwaarschijnlijk dat haar land wordt getroffen door de grote watertekorten die volgens wetenschappers in andere delen van de wereld gaan voorkomen. "Landen die water hebben, zijn straks beter af dan die zonder water in een wereld van klimaatverandering." Die verandering zal leiden tot een stijging van de grondstoffenprijzen "en er komt een tijd waarin landbouw geen subsidie meer nodig heeft."

Spelman kan niet zeggen wanneer ze denkt dat haar voorspelling uit zal komen. Wel wijst ze op het samenlopen van drie ontwikkelingen: waterzekerheid, voedselzekerheid en energiezekerheid. "Voedselzekerheid staat nu bovenaan op de agenda. We moeten meer voeding produceren en we stimuleren de boerengemeenschap ook om in die termen te denken." Tegelijk denkt ze dat boeren wel een grotere rol moeten spelen bij natuurbeheer, zeker gedurende de jaren dat de subsidiekraan nog wel open blijft staan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jan

    Weer een profeet die brood eet met veel beleg en probeert de boeren stroop om de mond te smeren

  • no-profile-image

    gert

    zo kunnen ze de boeren weer blij maken ,denken ze ,en ondertussen de melkprijs verlagen

Of registreer je om te kunnen reageren.