Home

Achtergrond 182 x bekeken

Botoxinjectie vermindert overmatig kwijlen

Botoxinjecties kunnen helpen tegen een overmatige speekselvloed van kinderen met een ernstige hersenbeschadiging.

Dat blijkt uit onderzoek van een KNO-arts van het UMC St Radboud in Nijmegen, zo meldt het ziekenhuis dinsdag. Veel kinderen met een hersenverlamming (‘cerebral palsy’) hebben last van overmatige speekselproductie. Hierdoor kwijlen ze overmatig en worden ze vaak gemeden en uitgesloten. In veel gevallen moeten ze zelfs meerdere keren per dag van kleding wisselen en leidt het kwijlen tot huiduitslag om de mond. Ook leidt de speekselvloed soms tot uitdrogingsverschijnselen.

Dit kan in ernstige gevallen deels worden verholpen met een operatie. Maar KNO-arts Arthur Scheffer van het UMC St Radboud ontdekte dat het overmatige kwijlen ook kan worden aangepakt met een botoxinjectie. Deze ingreep is aanzienlijk minder ingrijpend dan een operatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.