Home

Achtergrond 186 x bekeken

Bodem Groningen in 2070 54 centimeter gedaald

De bodem in de provincie Groningen zal in het jaar 2070 maximaal 54 centimeter zijn gedaald.

Dat blijkt uit een nieuwe prognose van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over de gevolgen van aardgaswinning in het Noorden.

De laatste keer dat de NAM een prognose uitbracht, was in 2005 en had betrekking op de periode tot 2050. Maar omdat er langer dan verwacht gas kan worden gewonnen, is nu een berekening tot het jaar 2070 gemaakt, zo maakte een NAM-woordvoerder vandaag bekend.

De bodemdaling verloopt grotendeels in overeenstemming met eerdere verwachtingen. Uit de metingen blijkt dat de bodem sinds de start van de gaswinning circa dertig centimeter is gedaald. Dit is twee centimeter meer dan in 2005 werd verwacht.

Ook de prognose voor bodemdaling in Friesland is iets gewijzigd. Bij Tietjerksteradeel zal de bodem iets meer dalen dan vijf jaar geleden werd verwacht. In de omgeving van Anjum zal de bodemdaling minder zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.