Home

Achtergrond 432 x bekeken 2 reacties

Blauwtongtest moet opnieuw

Nederland heeft vorig jaar niet goed gecontroleerd op de veeziekte blauwtong.

De Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid daarom op de vingers getikt en genomen bloedmonsters moeten opnieuw worden bekeken, bevestigt het ministerie van landbouw. Door het niet correct controleren op blauwtong komt het aanvragen van de blauwtongvrije status vanaf 2011 in gevaar. Om alsnog aan de eisen van Brussel te kunnen voldoen, worden genomen monsters ui 2009 opnieuw op een mogelijke besmetting gecontroleerd. Om hoeveel monsters het gaat en wanneer de uitslagen bekend zijn, is nog niet bekend.

Als nieuwe gevallen van blauwtong alsnog worden vastgesteld kan dit, naast risico’s wat betreft de diergezondheid, grote gevolgen hebben voor de export van fokvee. Een woordvoerder van het landbouwministerie verklaart dat LNV "alleen heeft gemonitord met het oog op de eis dat 80 procent van de dieren gevaccineerd moest zijn." Hiermee doelt de woordvoerder op de eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de vaccinatiecampagne.

Reinoud van Gent, directeur van exportorganisatie Veepro, zegt: "Nederland loopt het risico om, als er in de monsters van 2009 toch een positief monster gevonden wordt, langer te moeten wachten op zijn blauwtong-vrije status, met alle gevolgen van dien." Een blauwtongvrije status kan dan pas op zijn vroegst in 2012 worden behaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Govert

  LNV? Dat is toch dat ministerie dat er een eigen controledienst (AID) op na houdt om er streng op toe te zien dat regels stipt worden nageleefd?
  Ondertussen wel 'vergeten' zelf zijn verplichtingen te kennen en daarmee economische belangen van de veehouderij in de waagschaal te stellen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Daar hebben ze nu de Tweede Kamer voor uitgevonden, die de regering moet controleren. Jammer dat dit instituut op geen enkele manier functioneert.

Of registreer je om te kunnen reageren.