Home

Achtergrond 261 x bekeken 17 reacties

Bijna miljard minder voor ontwikkelingshulp

Het nieuwe kabinet van VVD en CDA zal een miljard euro minder uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking.

Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdagmiddag bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord. In totaal gaat het om 0,9 miljard euro, blijkt uit het regeerakkoord. Verder wil de nieuwe coalitie meer toe naar missies die gemengd civiel-militair van aard zijn. Vredesmissies in ontwikkelingslanden moeten bovendien zo veel mogelijk worden betaald uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking.

Dat mag nu niet volgens internationale normen, maar het kabinet gaat proberen die regels aan te passen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Vooral bezuinigen op de declaraties a la Herfkens,het is wel goed met die ontwikkelings,,werkers''

 • no-profile-image

  gert

  @Burger,Het geld komt toch verkeerd terecht ,kijk nu maar eens naar de hulp voor Haitie,er komt maar een druppel van de beloofde hulp aan

 • no-profile-image

  spotvogel

  Erg verstandig. Dat had al twintig jaar eerder moeten gebeuren! Mijn advies: hef per direct DGIS op en ontsla alle expats die, met hun hele gezinnen, van gemeenschapsgeld luxueus leeglopen in de Derde Wereld. Tip: laat hen zélf de terugreis maar betalen! (opm: ik ben 'ervaringsdeskundige' en ergder me al in de 'jaren '80 aan die nutteloze geldsmijterijen)

 • no-profile-image

  burger

  Gert, daarom schrijf ik ook dat het (vaak) anders moet. Hoe zou je het vinden als je eigen kinderen sterven van de honger of verstoken zijn van medische hulp? Kun je je daar iets bij voorstellen? Ik vind deze bezuinigingsmaatregel gemakkelijk, kortzichtig, populistisch en egoistisch.

 • no-profile-image

  burger

  Waarom realistisch?

 • no-profile-image

  Ook kritische PVV er

  Eigenland eerst.Kijk eerst naar onze ouderen, veel is weggegooid geld...... jij bent onze beste vrient.......

 • no-profile-image

  burger

  je zult maar in een land wonen, waar je hele oogst vernietigd wordt door extreme droogte of sprinkhanen Je zult maar in een land wonen, waar kinderen in het leger moeten. Waar je vrouw verkracht wordt. Waar aids heerst. Waar vrouwen sterven tijdens de bevalling. Een land wat niet de kans krijgt om zijn eigen landbouw/economie te ontwikkelen, omdat het de concurrentie met het westen niet aan kan. Een land wat hoge schulden heeft. Wie begrijpt wie niet, ik zeg nogmaals het moet misschien ANDERS, maar je laat je medemens niet stikken. (Evenmin als dat je je eigen ouders dumpt in verzorgingstehuis met de verwachting dat je er dan niet meer naar om hoeft te kijken) Het geld voor ontwikkelingshulp hoeft niet eens weg uit de zorg. Beperk de hypotheekrenteaftrek bijv, dat is ook een keuze.

 • no-profile-image

  oplettende

  Burger,
  Je hebt helemaal gelijk.
  Kinderen mogen geen soldaat gemaakt worden.
  Maar omdat het in deze landen alleen maar draait om macht van een paar hele grote jongens wordt de hele bevolking uitgemergeld.
  Gevolgen zijn geweld verkrachting aids enz. enz.
  Wat mij opvalt is dat de "politieke leiders” zich wel allemaal vol vreten en lux leven over de rug van een ander.
  Er wordt in de derde wereld bakken met geld uitgegeven aan defensie en de bevolking mag op een houtje bijten.
  Ontwikkelingshulp heeft geen enkele zin als niet eerst het politieke roer om gaat.
  Dit roer gaar niet eerder om voordat de westerse wereld politieke druk uitoefent op de machtsbeluste bestuurders in die landen.
  Zolang dat niet gebeurt worden ontwikkelingslanden nooit zelfredzaam en is financiële hulp weg gegooid geld
  Dit is een taak voor de westerse wereldbestuurders om hier een begin mee te maken.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zo is dat! Tot die tijd is het pure geldverspilling.

 • no-profile-image

  burger

  Oplettende lezer, ik vind je beeld van de problemen in ontwikkelingslanden iets te simplistisch. Het zijn niet enkel en alleen de machthebbers die de armoede in stand houden. Voor wat betreft bv aids kan voorlichting veel doen. Dit is veelal een mentaliteitkwestie en samen met de juiste medicatie zodat pasgeborenen niet ook geinfecteerd worden kan dit veel leed voorkomen. Een eerlijke wereldhandel, waarbij landen hun eigen markt mogen beschermen is ook een stap voorwaarts. Etc. etc.

 • no-profile-image

  burger

  Kritische lezer, ook in de ontwikkelingshulp is de laatste jaren een en ander verbeterd. Dit heeft zijn tijd nodig voor het vruchten af gaat werpen. Verder worden veel landen geteisterd door natuurgeweld en/of hebben ze een achterstand, wat het uiterst moeilijk maakt om 'op gang te komen'. Persoonlijk denk ik dat hulp zich voornamelijk moet richten op het ontwikkelen van een sterke landbouw

 • no-profile-image

  burger

  Totaal niet mee eens! Het geld moet wellicht anders besteed worden, maar niet minder. Je zal maar in een ontwikkelingsland wonen, dan zou je wel anders piepen. Schandalig!

 • no-profile-image

  gert

  Burger ,je begrijpt het niet en dat zul je ook weer niet begrijpen,armoede is gewoon business voor veel landen en hun regeringen en dictators,armoede levert gewoon geld op ,af en toe een spotje met een zieli,je gelooft nog in democratie een g verhaal op de westerse televisie en het geld stroomt weer binnen,de corrupte leiders en ambtenaren staan direct klaar om een groot deel van de hulp in ontvangst te nemen. Ze hebben daar geen rekenkamer,om de zaak te controleren .

 • no-profile-image

  Han

  @Kritische.lezer. Dat gezondheids zorg duurder en duurder wordt heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is ;"Er is steeds meer mogelijk om levens te redden / rekken". Begrijp me niet verkeerd, het is mogelijk en als je familie op de rol staat specialist of grafdelver, dan is de keuze eenvoudig. Verhoogd wel de kosten gezondheid. Vooruitgang kost (veel) geld. Hier zit automatisch aanvast een kosten stijging voor oudedags voorziening (pensioen).
  Moet ik kiezen een leuke oude dag of ontwikkleingswerk, door exhorbitant betaalde expats is de keuze eenvoudig. ========Ik ben het met Spotvogel eens, de expats kunnen wel eens van hun voetstuk komen en afdalen richten vrijwillegers, die het viese werk doen voor een fooi. Het feit dat de gemiddelde directeur van een NGO een salaris verdient dat dat van onze premier evenaart of overstijgt met de bonussen voor buitenlandse reizen, gevaren geld etc. stoot mij tegen de borst.========
  @Burger. Noodhulp is een andere orde dan "ontwikkelings werk" allah onze linkse Sinter Klasen.Zien ontwikkleings werk als een soort "Wieder Guht Machung" voor alles wat in door >onze voorouders< fout is gedaan in de ex kolonieën. Die we nu via de WTO uitzuigen. Burger je sterke landbouw goed idee. Maar wie gaat dat doen, nu de mensen zich wereld wijd liever vestigen in de krottenwijken van de steden? En het platteland waar eten is (hoe minimiem) ook verlaten, om in erbarmelijke omstandigheden te leven en wachten op onze Sinter Klaas. Ontwikkelingswerk zie ik niet meer als sociaal werk. Nee het is een totale multinationale industrie geworden, waar goed gelovige burgers veel geld in stoppen. Er zijn maar weinig bedrijven die hun expats zoveel kunnen / willen betalen dan de NGO's doen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je ouders zullen maar in een verzorgingstehuis zitten, waar ze worden vastgebonden vanwege personeelsgebrek, niet gedouched worden, niet uit bed gehaald worden en doorliggen in hun eigen uitwerpselen. Je zult maar in een land wonen waar velen (ook werkenden) niet rond kunnen komen, waar kinderen de dupe van zijn. Je zult maar in een land leven waar de gezondheidszorg richting onbetaalbaar gaat met tweedeling tot gevolg. En zo zijn er nog veel voorbeelden. Dan kun je wel mooi weer gaan lopen spelen in de wereld, maar zorg eerst maar eens dat je eigen zaken op orde zijn als land. Tel daarbij op dat 95% van de ontwikkelingsgelden inderdaad weggegooid geld zijn en de conclusie is niet zo moeilijk lijkt me.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik vind het realistisch.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Burger, zelfs al zou je gelijk hebben dan nog kun je bedenken dat als er al jaren en jaren vele miljarden die kant op gaan en er is nog steeds geen zier veranderd, dat er dan iets goed mis is? Sowieso zijn er trouwens andere mogelijkheden: ik ken een project in Ghana, waar door veel vrijwilligers een project is opgezet en door de dorpsbewoners opgepakt, dat draait als een tierelier. Komt nauwelijks geld aan te pas.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.