Home

Achtergrond 281 x bekeken 5 reacties

’Bijna 200 duurzame varkenshouders’

Circa 175 varkenshouders produceren varkensvlees volgens de regels van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Dat zegt ketenregisseur Jaap de Wit, directeur van Inkoop Oudewater dat de inkoop verzorgt voor onder meer slachterij Westfort. Nog voor het einde van het jaar verwelkomt het programma de tweehonderdste deelnemer, aldus De Wit.

Donderdag maakte supermarktketen Deen bekend volledig over te schakelen op als duurzaam betiteld varkensvlees. De Noord-Hollandse keten telt 61 supermarkten.

Eerder maakte Coop met meer dan 200 filialen de overstap. ”De ketens komen over de brug”, aldus De Wit. ”We zijn in gesprek met meerdere grote en kleine supermarktketens, en denken volgend jaar nieuwe afnemers te kunnen presenteren.” Voor de deal met Deen zijn circa 750 gesorteerde karkassen nodig, wat een aanvoer van 1.500 varkens impliceert. De huidige capaciteit van KDV is volgens De Wit voldoende.

Wekelijks worden tussen de 12.000 en 13.000 varkens aangevoerd. Daarmee neemt Deen dus wel fors minder af dan Coop. Kleinere volumes gaan als bacon naar de Britse keten Sainsbury’s, cafetariaketen Febo en naar de lunchrooms van La Place en een serie cateraars.

”Feitelijk hebben we de komende jaren nog geen concurrentie, behalve het programma dat Vion opzet met Albert Heijn.”
Milieukeur-varkensvlees van de KDV onderscheidt zich volgens De Wit doordat boeren naast een serie basiscriteria, zoals sinds begin dit jaar groepshuisvesting, de vrijheid hebben te kiezen welke maatregelen het beste passen bij het bedrijf. Hierdoor kunnen boeren hun bedrijf makkelijker aanpassen en opschalen.

Deze opschaling is volgens KDV de sleutel: het verzekert voor supermarkten een zekere aanvoer en drukt de kostprijs zodat het vlees concurrerend kan worden afgezet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kurt von knorre

  Bitte nicht achten auf diese Nahmenlose Feigling. Es ist mit diesem Zuchtung wie immer: Klein faengt mann an!

 • no-profile-image

  anoniem

  en wat hebben de boerkes van de koek. een paar centjes meer mischien? toch nog verlies, maar dat maakt voor de slagers en winkels niet uit. moet het wat minder, is goed , doen we toch gewoon 7 cent van de prijs af. pak jij 4 cent en ik 3. boertjes doen wel wat mopperen maar varkentjes moeten toch weg, biggetjes blijven maar komen en we hebben de gewichtgrens zo gezet dat een week te laat leveren zo weer een stuiver kost, wat zijn we toch slim en wat zijn die boerkes toch dom

 • no-profile-image

  arie van bommel

  wel een beetje raar dat de varkenshouderij aan verschillende eisen moet/ kan doen, en er eigenlijk niks meer voor krijgt. sterker nog , vaak onder de kostprijs moet leveren. het zou eigenlijk niks meer als normaal en redelijk zijn om alle ondedelen die via kdv in de supermarkten liggen dat die tegen kostprijs met een redelijke + verkocht worden. dan kunnen die afnemers er nog een extra certificaat bij zetten. max havelaar vlees made in milles

 • no-profile-image

  herkauwer

  Arie er zijn natuurlijk al wel supermarktketens die met zo'n systemen werken. Maar als je iets wilt zoals 'max havelaar' dan zal er toch op een verantwoorde en diervriendelijke manier gehouden en geproduceerd moeten worden. Het zou mooi zijn als alle grootwinkelbedrijven zulke gecertificeerde 'vleeslijnen' in hun assortiment zouden opnemen en de toeleveranciers daarvoor goede en harde prijsgaranties zouden geven. Dus vlees uit gegarandeerd goede houderij voor een gegarandeerd goede prijs. Daar zouden zowel de boeren als de consumenten wél bij varen.

 • no-profile-image

  arie van bommel

  herkouwer, het zou leuk zijn als er een mooi en eerlijk systeem komt . waar iedereen de kosten betaald krijgt en ook nog een beetje mag verdienen. maar zo lang dat niet gebeurt, raad ik mijn collegas aan om goed voor zijn varkens te zorgen maar met geen een progamma mee te doen. dan kunnen de winkels er niet mee pronken en zijn ze mischien in de toekomst wel bereid om een eerlijke prijs te betalen. dus winkels, u wilt wat, wij zorgen ervoor en hoe of wat maakt ons niet uit maar betaal er dan ook wat voor!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.