Home

Achtergrond

Bietencampagne begint iets later

Chauffeur Kasper Prins van transportbedrijf Koning & Drenth lost suikerbieten op de fabriek van Suiker Unie in het Groningse Vierverlaten. Suiker Unie is vandaag begonnen met de verwerking van bieten.

Dat is een paar dagen later dan vorig jaar. De campagne duurt 130 dagen, zegt manager Rik Gengler. ”We willen half januari klaar zijn. We kunnen later beginnen omdat er minder bieten komen. De opbrengst per hectare is lager dan vorig jaar, dat een recordjaar was wat betreft opbrengst aan bieten. Ook is het areaal kleiner.”
De campagne is zowel in Vierverlaten als in Dinteloord in West-Brabant begonnen. In Vierverlaten verwerkt Suiker Unie netto 20.000 ton bieten per dag. Gengler: ”Elke twee minuten draait hier een vrachtwagen het terrein op.” Foto Harry Tielman

Dat Kampen nog een zuivelfabriek heeft, konden de inwoners van de stad aan de rivier de IJssel zaterdagmorgen aan hun rivier zien. Op het water dreef een schuimende witte substantie, afkomstig van zuivelfabriek Lyempf. Een woordvoerder van het bedrijf sprak van overgekookte melk, waarvan een residu in het water terecht is gekomen. ”Omdat het om een melkproduct gaat dat nogal schuimt, lijkt het direct heel erg, maar de lekkage heeft hooguit tien minuten geduurd.” Foto Freddy Schinkel

Biologisch varkenshouder Frank van Wagenberg (44) steekt trots de Moddertrofee in de lucht; de prijs voor de mooiste modderpoel die wordt toegekend door de stichting Wakker Dier. De 160 zeugen van de Jofra Hoeve in Esch kunnen zich wentelen in een poel van 10 bij 40 meter, mét verhoogde 'zonnebank' met schuurpalen in het midden, vertelt Jolanda van Wagenberg. "Het is zalig om ze erin te zien." Foto ANP

Chauffeur Kasper Prins van transportbedrijf Koning & Drenth schuift weggerolde bieten terug naar de hoop, zodat de kraanmachinist alle bieten op de vrachtwagen kan laden. Suiker Unie is gisteren gestart met de verwerkingscampagne van suikerbieten. Bij de start van de campagne is het wat natter weer dan vorig jaar, zegt manager Rik Gengler. ”Vorig jaar was het mooi droog weer bij de start van de bietenoogst. Daardoor zie je nu wel iets meer tarra, maar het tarrapercentage ligt wel op een normaal niveau”, verklaart hij.Foto Harry Tielman

Flipje, de bekende aardbeienjammascotte uit Tiel, maakt een comeback. Dat werd dit weekeinde bekendgemaakt tijdens het fruitcorso in Tiel. Het beeldmerk van Flipje komt op jam dat door landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd wordt geproduceerd en in Tiel verkocht mag worden. Tiel is de thuisbasis voor Flipje. De rechten voor Flipje liggen nog altijd bij Hero, maar de fabrikant heeft ingestemd met het gebruik van het beeldmerk. Flipje presenteerde zich dit weekeinde aan het publiek en onverwacht koninklijk bezoek tijdens het fruitcorso in Tiel.Foto ANP

Loonbedrijf Baert uit het Zeeuws-Vlaamse Koewacht rooit pootaardappelen van het ras Bintje voor de Belgische akkerbouwer Fruytier. Volgens Mark Baert, die het bedrijf met zijn neef leidt, loopt de oogst drie weken achter. “Tot nu toe hebben we 40 hectare gedaan, tegen normaliter een paar honderd hectare. De kwaliteit is ondanks het vele water redelijk, de maat wat minder.” Baert heeft nog een paar taaie weken voor de boeg. Ook het zaaien van gras loopt behoorlijk achter. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.