Home

Achtergrond 1 reactie

Betere prijs melk ondanks stijging Chinese productie

De sterk gestegen Chinese melkproductie verzacht het herstel van de melkprijs, zelfs nu droogte de zuivelproductie in Rusland decimeert.

Dat meldt het Australische marktbureau Abare. Er is toch sprake van betere prijzen, omdat de vraag in Azië en het Midden-Oosten blijft toenemen. Abare verwacht voor 2011 dat de prijs voor volle melkpoeder 4 procent stijgt tot 2.500 euro per ton. De prijs voor boter neemt met 6,4 procent toe tot 2.765 euro per ton. De vraag in Rusland trekt aan terwijl voorraden goeddeels op zijn, aldus analist Gary Barrett, die eerder een daling van 1,5 procent in het vooruit stelde.

De kaasprijs stijgt 3,5 procent tot 2.900 euro per ton. Daarmee liggen de prijzen fors lager dan de recordniveaus van 2007. Opvallend is dat, anders dan in eerdere ramingen, de waarde van boter die van volle melkpoeder overstijgt. China zag vorig jaar de import van volle melkpoeder verviervoudigen tot 176.000 ton, aldus Abare. Dat komt neer op 12 procent van de totale wereldhandel. China importeerde meer volle melkpoeder omdat consumenten weinig vertrouwen meer hadden in de productie uit eigen land. Verschillende zuivelaars bleken immers de giftige stof melamine te hebben bijgemengd. Dit jaar groeit de import mogelijk tot 200.000 ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    NMV is nog steeds boos en wil er niet over praten china moet in de EU en ook kwotum en super heffing

Of registreer je om te kunnen reageren.