Home

Achtergrond 3 reacties

Bemoedigende woorden

Eindelijk zijn de concepten van het regeer- en het gedoogakkoord klaar. Na 111 dagen onderhandelen hebben VVD, CDA en PVV overeenstemming over maatregelen, die zij de komende kabinetsperiode willen nemen.

Voor de land- en tuinbouw pakken die afspraken op het eerste gezicht niet slecht uit. De nieuwe centrumrechtse regering wil meer ontwikkelruimte voor de agrarische sector en bezuinigt op natuur en ambtenaren; een pakket waar – om met de beoogd premier te spreken – menig boer en tuinder zijn vingers bij aflikt. Dat LTO spreekt over een pakket dat leidt tot versterking van de concurrentiekracht, is dan ook zeker niet ten onrechte.

Maar er bestaan veel onzekerheden. De grootste is hoe de samenvoeging van de ministeries van LNV en EZ zal uitpakken. Wordt de sector straks nog voldoende gehoord in Den Haag? En heeft een staatssecretaris van landbouw wel dezelfde status in Brussel als een minister?

De bezuinigingen op natuur raken alleen de EHS en niet het hoofdpijndossier Natura 2000; die problemen blijven. De passage over het GLB is uiterst vaag en de kans dat uitspraken van Wilders tot reputatieschade voor Nederland leiden, blijft reëel. Voor de sector zijn de woorden in de akkoorden bemoedigend, nu de daden nog.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het lijkt erop dat ondernemen in Nederland weer beloont gaat worden in plaatst van afgestraft

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Jammer dat de PVV geen ministers levert...ik ga graag een PVV er als staatssecretaris voor landbouw gezien.....kijken of de melkveehouders dat nog roept...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is een zegen voor het land na al die jaren van linkse terreur

Of registreer je om te kunnen reageren.