Home

Achtergrond

Belang Australië op exportmarkt groeit

Australië oogst meer graan dan gedacht.

Daardoor kan Australië de grootste exporteur van gerst worden ter wereld en de derde tarweexporteur na de VS en de EU. Dat stelt Abare, het Australische onderzoeksbureau voor de landbouw, naar aanleiding van de jongste oogstprognose. Volgens Abare oogst Australië dit seizoen 25,1 miljoen ton tarwe. Dat is 16 procent meer dan in 2009/2010. De gerstproductie stijgt 9 procent naar 8,8 miljoen ton.

Als de prognose uitkomt kan Australië dit seizoen ruim 5 miljoen ton gerst exporteren. De export van tarwe kan volgens Abare oplopen naar 18,4 miljoen ton. De graanoogst start begin december in Australië. Abare stelt dat, zoals het er nu naar uitziet, de telers in Oost-Australië afstevenen op een zeer goede graanoogst. Maar daar kan de kwaliteit wat te lijden hebben gehad van de regen. In West-Australië heeft het te weinig geregend. Daar halen de telers ondergemiddelde opbrengsten, verwacht Abare.

Omdat in Canada, de EU en de landen rond de Zwarte Zee minder tarwe is geoogst, is er veel vraag naar tarwe uit Australië. Graanhandelsbedrijf Australian Wheat Board heeft daarom de prognose voor de poolprijzen voor de derde opeenvolgende maand verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.