Home

Achtergrond 244 x bekeken 2 reacties

'Bedrijven betrekken bij voedselprobleem'

Het Nederlandse bedrijfsleven is nadrukkelijk uitgenodigd voor een grote internationale conferentie over voedsel en klimaat, die begin november in ons land gehouden wordt.

"Nederland kan met zijn belangrijke voedingsindustrie een grote rol spelen in de landbouw'', aldus minister Gerda Verburg (LNV) tegen het ANP. Bedrijven hebben het woord duurzaam hoog in het vaandel staan en de bewindsvrouw wil dat ze de daad bij het woord voegen. Het ligt in de bedoeling dat bedrijven zich in verklaringen vastleggen op duurzame productie. ,,Van grond tot mond'', aldus Verburg. In de hele keten van boer tot consument moet sprake zijn van een milieuvriendelijke aanpak. Volgens haar is de tijd daar rijp voor. Verburg wijst erop dat ook supermarktketens druk bezig zijn met meer duurzame producten in de schappen.

Verburg was de afgelopen dagen ter voorbereiding op de conferentie in ons land bij een Afrikaanse conferentie in Ethiopië. Zij kon daar zelf vaststellen hoe tijdens het regenseizoen het water met bakken uit de hemel kwam, maar dat het niet in reservoirs werd opgevangen om te gebruiken in de tijden van grote droogte die er onvermijdelijk weer zullen aanbreken.

Volgens de minister kan in een land als Ethiopië de landbouwproductie per hectare vier keer zo groot gemaakt worden met behulp van eenvoudige technieken. "Er zijn zelfs mensen die denken dat die zeven keer zo groot kan zijn, met ook nog eens minder druk op het milieu.'' Dat kan door gebruik te maken van beter uitgangsmateriaal zoals een hogere kwaliteit zaden en een betere toepassing van (kunst)mest. Nederland kan daarbij met zijn grote deskundigheid een belangrijke rol spelen, denkt Verburg.

"Als de voedselproductie in die landen per hectare flink omhooggaat, zal er minder bos gekapt hoeven te worden voor landbouwgrond en misschien blijkt het zelfs mogelijk om niet alleen het ontbossen tot staan te brengen, maar ook nieuwe bossen aan te planten,'' aldus de minister.

Inzet van de conferentie is de wereld in de toekomst te voorzien van voldoende voedsel en ook nog eens de klimaatverandering tegen te gaan. In 2050 moeten negen miljard monden gevoed worden en moet ook nog eens de uitstoot van broeikasgassen flink zijn teruggedrongen.

Landbouw kan een derde van het klimaatprobleem oplossen, want landbouw is verantwoordelijk voor 14 procent van de uitstoot van CO2 en verantwoordelijk voor 20 procent van de ontbossing, aldus Verburg. Tijdens de grote klimaatconferentie in Kopenhagen stond de bijdrage van landbouw niet op de agenda, zegt Verburg. Zij wil dat dit anders zal zijn tijdens een grote conferentie in december in Cancun in Mexico. Volgens Verburg kan 'Cancun' alleen succesvol zijn als er concrete maatregelen worden afgesproken in relatie tot landbouw en voedselzekerheid.

De conferentie in Den Haag moet daarvoor een basis leggen. Het is maar de vraag of Verburg dan zal kunnen optreden als gastvrouw. Mogelijk wordt het ministerie van Landbouw door de nieuwe regering wegbezuinigd. Verburg heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij zich als CDA-politica sterk maakt voor het behoud van het ministerie. "Bij onderhandelingen staat niets vast tot alles vaststaat. Landbouw is van zo'n groot belang dat het een aparte minister rechtvaardigt.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    ook even aandacht schenken aan de nederlandse plannen om steeds meer landbouwgrond om te zetten in Natuur

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    'Nederland kan daarbij met zijn grote deskundigheid een belangrijke rol spelen'. Sommige mensen hebben wel een héél erg afwijkend gevoel voor humor! Kijk nu alleen maar eens naar de 'deskundigheid' die uit de mestwet blijkt. Enige mate van zelfreflectie zou de dames en heren niet misstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.