Home

Achtergrond 178 x bekeken

Barroso onderstreept belang landbouw

Een toekomstgerichte agrarische sector is van groot belang voor de wereldvoedselvoorziening, voor het tegengaan van verlies van dier- en plantensoorten en voor een duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen.

Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, vanochtend gezegd ten overstaan van het Europees Parlement in zijn 'Staat van de Unie'. Het was de eerste keer dat Barroso zo’n 'Staat' uitsprak, vergelijkbaar met de State of the Union van de Amerikaanse president.

In zijn toespraak besteedde Barroso ook aandacht aan de Europese begroting na 2013. Hij wil dat deze een looptijd krijgt van tien jaar (met een evaluatie halverwege), in plaats van de huidige zes. Verder wil hij dat er een einde komt aan de lappendeken aan kortingen op de EU-afdracht voor verschillende lidstaten. Ook Nederland bedong recent een korting van 1 miljard euro.

Over de besteding van EU-gelden bleef Barroso wat vaag. Middelen moeten vooral efficiënt besteed worden, vindt hij. Een Europese inzet van middelen heeft volgens hem meerwaarde bij investeringen in energievoorzieningen, onderzoek, ontwikkelingshulp en grote infrastructurele projecten. De landbouw noemde hij in dit verband overigens niet.

De Commissie-voorzitter onderstreepte verder het belang van innovatie (o.a. Europese patenten) en van de interne markt. Op dat vlak komt de Commissie binnenkort met nieuwe voorstellen; Barroso noemde onder meer een Europese vacature-bank, zodat alle EU-ingezetenen kunnen zien waar in de EU er welke banen zijn.

Voorts kondigde hij aan dat hij 1 miljard euro extra wil bijdragen aan het verminderen van de armoede wereldwijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.