Home

Achtergrond 196 x bekeken

Balkenende kritisch over Verenigde Naties

Premier Balkenende vindt dat de Verenigde Naties (VN) de laatste jaren te passief zijn geweest in het aanpakken van mondiale problemen.

Dat zei de premier vandaag tijdens zijn rede voor de Algemene Vergadering in New York. Balkenende wees erop dat de VN nauwelijks een rol spelen in de bestrijding van de economische crisis en het initiatief aan de G20 van rijkste landen hebben overgelaten. Daardoor hebben arme landen een te kleine stem gekregen.

Ook de klimaattop in Kopenhagen had volgens de premier niet mogen mislukken. Tot slot moeten ook meer resultaten worden geboekt in het bereiken van de Millenniumdoelen.

Ook was Balkenende niet te spreken over de landen die de Soedanese president Bashir vrijelijk laten reizen. Bashir wordt beschuldigd van onder meer oorlogsmisdaden en is aangeklaagd door het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Enkele lidstaten weigeren Bashir echter aan te houden.

Volgens Balkenende is de noodzaak tot hervorming van de Verenigde Naties groot. "We hoeven niet opnieuw te beginnen; de basisstructuur is goed", aldus de premier. "De VN bestaan 65 jaar. Mensen doen het dan wat rustiger aan, maar de VN kunnen zich dat niet veroorloven. De internationale problemen van nu zijn groter dan ooit."

De Nederlandse regering wil de komende jaren meer aandacht voor het vervolgen van schendingen van mensenrechten. "De VN hebben veel successen geboekt. De standaarden en regels zijn duidelijk. Maar de VN kan ze nog niet genoeg afdwingen. Er vindt nog steeds marteling plaats. De Nederlandse regering vindt het onaanvaardbaar dat anno 2010 nog steeds vrouwen gestenigd worden. De VN moet zich meer moeten laten gelden."

Hij riep de lidstaten ook op om meer samen te werken om misdrijven tegen de menselijkheid te onderzoeken en te vervolgen. Nederland wil een belangrijke rol blijven spelen in de internationale rechtsorde, zei hij, maar andere landen moeten blijven meewerken.

Tot slot riep hij op om de Veiligheidsraad te hervormen. "De Veiligheidsraad moet de geopolitieke werkelijkheid van nu en niet van 1945 weerspiegelen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.