Home

Achtergrond 1 reactie

BVE wil speculatie met graan indammen

De Duitse voedingsmiddelenindustrie wil dat de overheid speculatie op termijnmarkten aan banden legt.

De brancheorganisatie Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie (BVE) stelt dat speculanten de prijzen voor agrarische grondstoffen de laatste maanden hebben opgedreven. "Voedingsmiddelen moeten geen speelbal worden van internationale financiële jongleurs", zegt BVE-voorzitter Jürgen Abraham.

De BVE vindt dat de overheid moet afdwingen dat termijnmarkten meer openheid geven over de bedrijven die daar handelen. Ook moet duidelijk zijn hoeveel koop- of verkoopposities die bedrijven innemen. Verder stelt de BVE dat de noteringen op de termijnmarkt niet te veel mogen verschillen van de prijzen voor grondstoffen op de fysieke markten.

Volgens Abraham wil de voedingsmiddelenindustrie hoogwaardige grondstoffen inkopen. "Daar hoort een bepaalde prijszetting bij. Dat is een voorwaarde om te zorgen dat levensmiddelen tegen betaalbare prijzen beschikbaar zijn voor alle bevolkingsgroepen. Dat geldt vooral voor de minder ontwikkelde landen. De mensen daar besteden het grootste deel van hun inkomen aan voedsel."

Abraham stelt dat de noteringen op de termijnmarkten veel sneller omhoog schoten dan de prijzen op de fysieke markten. "De noteringen voor cacao en tarwe bereikten het hoogste niveau sinds jaren. Het is voor de voedingsmiddelenbedrijven extreem lastig om bij dergelijke sterke prijsschommelingen grondstoffen in te kopen. De kostenstijgingen kunnen moeilijk worden doorberekend vanwege de concurrentiepositie, zodat het drukt op de bedrijfsresultaten."

Frankrijk heeft een plan ingediend bij de Europese Commissie. De lidstaat wil dat de Commissie een voorstel doet bij de volgende G20-top. Ook Duitsland wil dit. Beide landen pleiten voor het instellen van een maximum aan het aantal posities dat een speculant mag innemen op de termijnmarkten voor agrarische grondstoffen. Beide landen hopen dat een strakkere regulering prijsschommelingen zal beperken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Ja zo gaat dat weer, voedingsmiddelenindustrie is bang 5 % marge te verliezen door speculanten.
    Zij zien liever dat de producenten 20% marge verliezen, dat komt niet aan hun beurs. En alweer geen weerwoord van de boerenbelangenbehartigers zoals ze zich plegen te noemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.