Home

Achtergrond 475 x bekeken

'Avebe sluit lastig jaar goed af'

Avebe heeft afgelopen boekjaar 2009/2010 een netto-resultaat geboekt van ongeveer 3 miljoen euro.

In boekjaar 2008/2009 hield het zetmeelconcern 3,1 miljoen euro over. Daarmee is Avebe goed door een moeilijk jaar gekomen, zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen. De omzet is gedaald ten opzichte van vorig boekjaar, toen 581 miljoen euro omzet is gerealiseerd. Omdat het voorlopige cijfers betreft kan Avebe nog niet zeggen hoe hoog de omzet en het netto-resultaat precies zijn uitgevallen. Het boekjaar loopt van augustus tot en met juli.

De daling van de omzet is veroorzaakt door de lagere prijzen die Avebe heeft kunnen realiseren op de afzetmarkten, zegt Jansen. "De markt was onwaarschijnlijk moeilijk in het afgelopen boekjaar. Door de overvloedige aardappeloogst hebben we veel zetmeel geproduceerd, zodat onze voorraad opliep. Terwijl op de afzetmarkten de prijzen waren gedaald als gevolg van de economische crisis."

Daardoor kon Avebe over 2009/2010 de toeslagen voor aardappelen met extra hoge zetmeelgehalten en de premie voor het volleveren van het aandeel niet betalen aan de telers. "Ook kon er geen markttoeslag worden betaald. We hebben wel de lineaire zetmeelpremie en de bewaarvergoeding betaald en de telers ontvangen een nabetaling, als de ledenraad dit in december goedkeurt. De prestatieprijs voor de telers komt gemiddeld iets lager uit dan in boekjaar 2008/2009, toen de prestatieprijs uitkwam op €  49,92 per ton."

Jansen verwacht dat het nieuwe boekjaar 2010/2011 beter verloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.