Home

Achtergrond

'Appeloogst valt kleiner uit dan in juli voorspeld'

De Nederlandse appeloogst valt kleiner uit dan de prognose in juli.

Dat valt op te maken uit signalen van telers en adviseurs. Die trend is in Europa breder zichtbaar, zegt fruitadviesbureau Fruit Consult.
Michel Schrijnemakers, directeur van Fruitveiling Zuid-Limburg, hoort het van veel telers. Na de eerste pluk Elstar, blijft er maar weinig hangen aan de bomen. "De kilo-opbrengst valt tegen. Ik heb daar veel telers over horen praten."

Jan Peeters, adviseur van bureau Fruit Consult, ziet dat ook in de eigen jaarlijkse metingen van percelen. "Op 9 september kwamen we uit op een gemiddelde vruchtmaat van 74 millimeter, dat was 81 millimeter vorig jaar." Uiteindelijk zal het verschil uitkomen op vijf millimeter verwacht hij. "Dat betekent toch een volumedaling van 15 procent." Die kleinere vruchtmaat is niet in zijn totaliteit in de prognoses meegenomen, denkt Peeters.

Na de topoogst van appels en peren in 2009 werd de daling van 17 procent bij Elstar aangeduid als normale oogst. Bij de daling van de productie Jonagold met 32 procent speelt de slechte zetting dit voorjaar een rol. De Nederlandse Fruittelers Organisatie stelde in juli dat de prognose aan de hoge kant was. "We hebben een uitstekend groeiseizoen nodig om dit waar te maken", stelde voorzitter Van Haarlem eind juli.

Fruitmasters laat weten dat de eerste pluk niet meevalt doordat de kleuring matig is. Dat duidt meestal op een kleinere oogst. "Het lijkt er op dat de voorspellingen iets te ruim zijn. Het valt wat tegen. Vorig jaar viel de oogst groter uit aan het eind, nu lijkt het andersom", stelt de organisatie.

Volgens het PT werkt DLV Plant aan een nieuwe officiële prognose eind deze maand. Dat is overigens een normale procedure.
De lagere appeloogst is in meerdere productiegebieden opgevallen. Peeters: "Italiaanse Gala-telers zeggen dat de oogst 20 procent kleiner is. Ook in Frankrijk hoor ik signalen van een kleinere oogst." The Greenery vindt het te vroeg voor een oogstschatting. Door een trage kleuring is de oogst nog niet echt op gang.

Of registreer je om te kunnen reageren.