Home

Achtergrond 534 x bekeken 3 reacties

Amalthea Van Dijk weet bezetting te verhogen

De bezettingsgraad van de geitenkaasfabriek van Amalthea stijgt geleidelijk steeds verder.

Vanuit dat oogpunt bezien lijkt het aannemelijk dat de resultaten van bedrijf Amalthea Van Dijk dit jaar stijgen. Dit zegt een woordvoerder namens coöperatie Amalthea. Voor het overigen willen coöperatie noch bedrijf uitspraken doen over de verwachtingen voor het lopende boekjaar.

Amalthea kwam in 2008 in de problemen door de overname van kaasproducent Van Dijk en het weglopen van leveranciers. Daardoor daalde de bezettingsgraad van de nieuwe fabriek in het Brabantse Rijen naar minder dan 50 procent, waardoor de lopende kosten in 2008 en 2009 niet meer gedekt werden. Ook kwam het bedrijf te zitten met een toenemende voorraad onverkochte geitenkaas. De kaasafzet werd daarom eind vorig jaar uitbesteed aan kaashandelaar Zijerveld.

Tegelijkertijd werd het bedrijf opnieuw gefinancierd, waarbij de ZLTO een grotere stem in het kapittel kreeg, en kwam er een nieuw management. Herfinanciering was nodig omdat in 2008 en 2009 stevige verliezen waren geleden en het bedrijf zonder maatregelen failliet dreigde te gaan. "In feite maken we dit jaar een herstart", zegt de woordvoerder.

Complicatie voor Amalthea is wel dat de leden van de coöperatie gemiddeld zwaarder zijn getroffen door de Q-koortsruimingen dan de geitenhouders elders in het land. Dat drukt ook de melkaanvoer. Toch weet Amalthea Van Dijk volgens de woordvoerder de melkaanvoer op een zodanig peil te krijgen dat de bezettingsgraad van de fabriek in Rijen nu wel gestaag stijgt. Dat is gunstig voor de kostenontwikkeling. Niet helder is of Amalthea daarvoor melk bijkoopt of niet.

Verder hoeven de leden nu geen verdere inhoudingen en dergelijke op hun melkgeld te verwachten. De geitenmelkprijs is dit jaar gemiddeld weliswaar erg laag, maar de Amalthea-leden steken qua melkgeld niet meer ongunstig af ten opzichte van collega-geitenhouders die hun melk aan andere bedrijven leveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenboertje

  ze hebben wel meer gezegd en beloofd!

 • no-profile-image

  geitenhouder uit brabant

  het werdt eens tijd dat het beter gaat met amalthea, ik hoop dat we nu 7 vette jaren krijgen, na al die slechte jaren bij amalthea

 • physalis

  is er nog ruimte voor meer melk

Of registreer je om te kunnen reageren.