Home

Achtergrond 2 reacties

Akkoord over vrijmaking agrohandel EU en Marokko

De Europese Commissie en de Marokkaanse autoriteiten hebben vandaag een concept-akkoord aangenomen, om de onderlinge handel in landbouw- en visserijproducten te liberaliseren.

De export van de EU naar Marokko wordt direct geliberaliseerd voor 45 procent van de exportwaarde; in tien jaar moet dat 70 procent zijn. Vooral de sectoren zuivel, groente en fruit en ingeblikt voedsel zullen hiervan profiteren verwacht de Commissie. De Marokkaanse markt wordt niet voor alle producten volledig geopend; dit gebeurt niet voor met name vloeibare melk en vollemelkpoeder, appels, tomatenconcentraat, vlees en tarwe.

Anderzijds wordt 55 procent van de import vanuit Marokko direct geliberaliseerd. Ook hier zijn uitzonderingen gemaakt voor 'gevoelige producten' zoals tomaten, aardbeien, courgettes en komkommers. Daarvoor worden tariefquota ingesteld. De Europese Raad (de 27 lidstaten) en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het akkoord.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gr

    Weer volop tomaten ,alsof we die in Nederland niet hebben

  • no-profile-image

    boerkip

    dan kunnen de batterijeieren vanuit spanje naar marokko daar gestempeld worden en als scharrelei weer terug europa in ( zoals nu met groentes gebeurd)

Of registreer je om te kunnen reageren.