Home

Achtergrond

Akkoord in EU over financieel toezicht

In de Europese Unie gaan begin volgend jaar drie nieuwe toezichthouders van start, een voor banken, een voor verzekeraars en een voor beurzen.

Dat heeft EU-commissaris Michel Barnier (Interne Markt) gisteren gezegd in Brussel. Daar werden vertegenwoordigers van Europarlement, Europese Commissie en van Europese ministers het achter gesloten deuren eens over het financiële toezicht.

Na de financiële crisis moet dat veel scherper worden. Barnier sprak over een mijlpaal en een doorbraak. "We hebben politieke overeenstemming bereikt over een Europees raamwerk voor financieel toezicht.''

De nieuwe toezichthouders kunnen ingrijpen bij financiële instellingen, maar ze kunnen niet zonder meer nationale controleurs buitenspel zetten. Met name Duitsland en Groot-Brittannië hadden er moeite mee dat de eigen centrale banken een stuk van hun macht moeten inleveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.