Home

Achtergrond 1594 x bekeken

Akkerbouwbedrijf in Flevoland

Boerderij De Oerbank in Bant is misschien niet groot, maar wel heel mooi. Op de voor Flevoland karakteristieke Domeinschuur ligt een nieuw dak en ook de woning is grondig gerenoveerd.

"Het is een schitterende boerderij van ruim 26 hectare in de Noordoostpolder", zegt Martien van Arendonk van Rentmeester en Makelaardij Leyten & Van der Linde. ”De gemengwoelde zeeklei is uitstekend geschikt voor vrijwel alle teelten”, aldus Van Arendonk. Dat maakt het ook geschikt voor de bollenteelt. Binnen het 1-op-4-bouwplan zijn de laatste jaren onder andere pootgoed, consumptieaardappelen, suikerbieten, uien, zomergerst, zomertarwe, tulpen, lelies en witlof verbouwd. In 2009 leverden de suikerbieten 103 ton met 16,3 procent suiker per hectare op, de gerst 9.500 kilo per hectare en de zaaiuien 80 ton per hectare.

De boerderij was voorheen een gemengd bedrijf. Vanaf 1985 is de boerderij altijd in gebruik geweest als akkerbouwbedrijf, maar ook geschikt voor de melkveehouderij. De gemeente Noordoostpolder staat positief tegenover de komst van melkveehouders, zegt Van Arendonk. In de omgeving zijn diverse voorbeelden van nieuw gestarte moderne veebedrijven.

Boeren die meer grond willen kunnen hier echter ook uit de voeten, zegt Van Arendonk. "In de omgeving zijn ruime mogelijkheden tot landruil en binnen de Noordoostpolder zijn mogelijkheden om percelen grond bij te kopen." Bovendien ligt het oude land dichtbij. Ook hier zijn mogelijkheden om grond te huren voor bijvoorbeeld de maisteelt.

Het erf van ongeveer 8.800 vierkante meter is goed onderhouden. Hierop staan behalve de Domeinschuur, nog een uienbewaring en wagenberging. De Domeinschuur van 27 bij 18 meter heeft een nieuw golfplaten dak en nieuwe dakgoten. De geïsoleerde schuur heeft een betonnen vloer en is ingericht als aardappelbewaarplaats. De opslagcapaciteit is circa 600 ton. Daarnaast is er in deze schuur een aparte ruimte ingericht als garage en werktuigenberging.
In 1998 is er een moderne uienbewaring gebouwd voor circa 750 ton uien. Deze bewaarplaats is volledig geïsoleerd en heeft een gevlinderde betonnen vloer. De bewaring vindt plaats middels zes A & N-ventilatoren van 3 pk met bovengrondse halfronde ventilatiekanalen
.
Bij de boerderij hoort een grote woning met een fraaie tuin. De woning is in 2004 volledig verbouwd en gerenoveerd. Toen is de woning uitgebreid, opnieuw gevoegd, voorzien van een nieuw dak en een dakkapel.

Op de boerderij rust een bietenquotum met een basisreferentie van ongeveer 38.000 kilo polsuiker en 6,37 toeslagrechten met een uitkeringswaarde 2009 van € 4.500,-- Dit wordt eveneens te koop aangeboden.


Meer informatie:
Leyten & Van der Linde, Martien van Arendonk, 0321 – 388 790 of 06- 51 296 305
www.leyten-vdlinde.nl

Foto

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.