Home

Achtergrond

Ahold krijgt nieuwe topman

Supermarktketen Ahold krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter.

Dick Boer volgt de huidige topman John Rishton op, die het bedrijf per maart 2011 verlaat om de hoogste baas te worden bij Rolls-Royce. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Boer is nu nog verantwoordelijk voor de Europese supermarktdivisie van Ahold. Sander van der Laan, de algemeen directeur van Albert Heijn, zal Boer in die functie opvolgen. Wie Van der Laan gaat opvolgen bij Albert Heijn is nog niet bekend. "We hebben iemand op zicht'', aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ahold hoopt hier op redelijk korte termijn nieuws hierover naar buiten te brengen. Of het gaat om een interne of externe kandidaat wilde hij niet zeggen.

"Ik ben zeer trots en vereerd met mijn benoeming tot topman van Ahold, in deze fase waarin wij ons bedrijf verder versterken en laten groeien'', aldus de toekomstige bestuursvoorzitter van Ahold in een persbericht. Boer zei tijdens een toelichting de ingezette strategie van Ahold door te zetten. Wat Boer gaat verdienen als topman, werd niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder "zullen er geen verrassingen zijn''.

De 53-jarige Boer zwaaide tot 1 januari de scepter bij de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn, drogisterijformule Etos en slijterij Gall & Gall. Boer kwam in 1998 bij het supermarktconcern in dienst. Hij werkte voor zijn komst bij Ahold onder meer voor Unigro, de voorloper van het huidige Super de Boer. Boer is ook de voorzitter van de Nederlandse belangenbehartiger voor de supermarktbranche Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Vorig jaar november kondigde Ahold een reorganisatie van het management aan. De herindeling van taken moest Lawrence Benjamin, verantwoordelijk voor de Amerikaanse ketens, en Boer, verantwoordelijk voor de Europese winkels, de gelegenheid geven meer tijd te besteden aan de groeimogelijkheden in bestaande en nieuwe markten. Ahold heeft dit jaar aangegeven winkels te willen openen in België.

Benjamin zal begin 2011 met pensioen gaan, zo werd donderdag bekendgemaakt. Carl Schlicker, die nu verantwoordelijk is voor de dagelijkse praktijk bij de Amerikaanse supermarkten, zal zijn positie als zogeheten Chief Operating Officer van alle Amerikaanse activiteiten overnemen.

John Rishton was sinds januari 2006 in dienst bij Ahold. Eerst als de financieel topman. Hij volgde in november 2007 officieel de Zweed Anders Moberg op als de hoogste baas bij Ahold. Hij had die functie al sinds juli 2007 op interimbasis vervuld, na het plotselinge vertrek van Moberg. Onder zijn leiding voerde Ahold een ingrijpend verbeterprogramma door in de winkels in de Verenigde Staten waarbij er meer huismerkartikelen op de schappen kwamen en prijzen verlaagd werden. De strategie bleek succesvol.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.