Home

Achtergrond 166 x bekeken

Agrarisch ondernemer weet wanneer hij wil stoppen

De agrarisch ondernemer wil en kan vernieuwen, is zelfverzekerd en weet wanneer hij wil stoppen.

Dat blijkt uit een breed onderzoek onder LTO-leden, dat is uitgevoerd in opdracht van het televisieprogramma Rondom 10 van de NCRV.Van de ruim drieduizend respondenten van het marktonderzoek is het merendeel afkomstig uit de melkveehouderij (42 procent) en de akkerbouw (23).

Uit de enquête blijkt dat ondernemers een reëel beeld hebben van de situatie in de sector, waar gemiddeld rond de 3 procent van de bedrijven per jaar afhaakt. LTO-leden voorspellen dat in de komende vijf jaar 16,5 stopt met boeren; dat is gemiddeld 3,3 procent per jaar.

Een kwart van de ondernemers ziet zichzelf als een werkende arme. Ongeveer net zoveel wil het liefst net zo boeren als de voorgangers dat ook hebben gedaan. Driekwart van de ondernemers zegt voldoende kennis en kunde te hebben om het bedrijf winstgevend te runnen. Ruim de helft ziet een goede toekomst voor zichzelf en tweederde van de bedrijven denkt dat het niet nodig om aanvullende bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen om te overleven. Dat is ongeveer evenveel als het aantal bedrijven dat nu nog geen aanvullende bedrijfsactiviteiten ontwikkeld heeft.

Driekwart stopt zonder zich belemmerd te zien door de emotie van schaamte, trots of traditie. Om te overleven moet je als boer of tuinder gevoelens als trots, traditie en romantiek inruilen voor zakelijkheid en efficiency, zegt 59 procent van de ondervraagden. Na de beëindiging ziet de ondernemer een zinvol leven voor zich.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.