Home

Achtergrond

Afzet-bv fruit past niet in GMO-regels

Afzetbundeling in een besloten vennootschap (bv) is niet toegestaan volgens de EU-regels voor de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO).

Dat stelt het ministerie van LNV, verantwoordelijk voor de uitvoering van de regels desgevraagd. Het Productschap Tuinbouw (PT), uitvoerder van de regeling uit Brussel, bevestigt dat.

Eerder deze week kwamen Fruitmasters, The Greenery, Veiling Zaltbommel, Veiling Zuid-Limburg en Veiling Haspengouw uit België overeen een afzet-bv op te richten om de clubrassen Junami, Rubens en Wellant samen af te zetten.

Een afzet-bv past echter niet in de huidige GMO-regelgeving, stelt een PT-woordvoerder. Het PT is in overleg met LNV over de uitleg van de GMO-regelgeving. LNV kon dat gisteren niet bevestigen. Wel is het helder dat een afzet-bv niet kan in deze vorm. ”Bundeling moet via een telersvereniging gaan”, stelt een LNV-woordvoerder.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) reageert verbaasd. ”Naar mijn informatie is deze vorm toegestaan. We zullen dat toetsen in de verdere uitwerking”, zegt directeur Siep Koning. De afzetorganisaties willen niet reageren. Er is afgesproken om NFO het woord te laten voeren. Die organisatie begeleidde het proces. Volgens Koning is gekeken naar de haalbaarheid van een afzet-bv voor de fruitteelt. ”Ik ga er daarom nog steeds van uit dat het kan.”

Een afzet-bv kwam eerder ter sprake bij vergaderingen over bundeling in de groentensector, maar daar bleek al snel dat dat onhaalbaar was. De sector koos voor een Associatie van Producentenorganisaties (APO). Volgens LNV kan dat dus wel.
Volgens Koning stuit een APO echter op praktische bezwaren. Zo kan een APO alleen bestaan als alle appels van alle rassen van de afzetorganisaties meedoen. Dat zou bijna neerkomen op een fusie. In het verleden bleek fusie in de fruitteelt steeds onhaalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.