Home

Achtergrond 2 reacties

Afspiegeling voor nieuwe uiennotering

Met de aanmelding van tien bedrijven die samen 60 procent van de Nederlandse uien verwerken, is er afspiegeling voor een nieuw uiennoteringsysteem.

Frugi Venta brengt de noteringen van het nieuwe systeem in voor de beursnotering. Gijsbrecht Gunter rekent erop dat de deelname groeit. Hij is voorzitter van het Comité Uienhandel van Frugi Venta en projectmanager van de Stichting Afzetbevordering Ui (SAU). ”Dit aantal is een hartstikke mooi begin. Het is net als met wielrennen; eerst moet zich een kopgroep vormen, de rest volgt vanzelf.”

Volgens Gunter waren er deze week tijdens ledenbijeenkomsten van Frugi Venta in Kruiningen en Emmeloord uitsluitend positieve reacties op het nieuwe systeem.

Het noteringsysteem is opgezet om gezamenlijk transacties in te brengen voor de beursnotering. Frugi Venta beoogt hiermee een representatief prijsniveau op basis van gewogen gemiddelde. ”Dan kan een kleine partij de markt niet meer bepalen.”

Hiervoor krijgen de deelnemende bedrijven informatie terug over gedane zaken vanuit de handel. ”Je beschikt dus over ontzettend veel marktinformatie.” Naast prijs worden ook sortering, kwaliteit en locatie – Noord of Zuid – meegenomen. Zo kan een bepaalde prijs worden gerelativeerd. ”De notering moet transparant en betrouwbaar zijn, daar gaat het om. Dat komt de beurs ten goede.” Gunter hoopt het systeem over twee weken in de lucht te hebben.

Het initiatief kan leiden tot een dagelijkse beursnotering op internet. Dit sluit aan bij de manier van communiceren van de jongere generatie. ”Eerst maar eens van wal steken met ons systeem en dan zien we wel verder.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  handelaar

  Boerke laat je eerst eens informeren hoe het systeem werkt voordat je commentaar gaat leveren!
  De huidige notering met gebruik van de vta-lijst waarvoor je niet verplicht bent op te geven werkt gelukkig veel beter.......
  Pas jij maar op voor de NMA........!

 • no-profile-image

  boerke

  Zo zo, gaan we nu een soort Belgapom notering ook als leidraad in de uien gebruiken met al 60 % van de uienhandel in een blok. Kan dit wel volgens de nma of is dit toch echt kartelvorming. Wie doet de controle, en krijgen de controleurs alles te zien of alleen wat in het straatje van de handelaren past?!

Of registreer je om te kunnen reageren.