Home

Achtergrond 393 x bekeken

Advies: strenge regels voor hygiëne zorgbedrijven

Zorgboerderijen moeten aan strenge hygiëneregels voldoen, om te voorkomen dat kwetsbare groepen besmettingen oplopen.

Bedrijven die niet aan de regels voldoen moeten op last van de overheid gesloten worden voor publiek.

Dat stelt het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (Buro) van de Voedsel en Waren Autoriteit in een advies.

Volgens Buro komen juist op kinder- en zorgboerderijen mensen die behoren tot risicogroepen: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Juist zij lopen meer kans op complicaties bij een infectie.

Volgens Buro is de colibacterie STEC bij 10 procent van de kinderboerderijen aanwezig. Die bacterie vormt het grootste risico. Maar ook de Q-koortsbacterie en andere van dier op mens overdraagbare ziekteverwekkers brengen risico’s met zich mee. De Q-koortsbacterie is bijvoorbeeld extra riskant voor zwangere vrouwen en ouderen.

Buro zegt in het advies dat de Code voor hygiëne bij kinderboerderijen voor alle kinderboerderijen verplicht moet worden gesteld. Wie aan de code voldoet krijgt een keurmerk. Wie geen keurmerk heeft mag geen publiek ontvangen, adviseert Buro. Bovendien staat in het advies dat koeien, geiten en schapen (herkauwers) herhaaldelijk op de Q-koortsbacterie moeten worden getest.

Of registreer je om te kunnen reageren.