Home

Achtergrond

Aardappeloogst Duitsland blijft onder 10 miljoen ton

De aardappeloogst in Duitsland belandt op 9,8 miljoen ton. Dat is de prognose die landbouwmarktbureau AMI bekend heeft gemaakt op de Potatoe Europe in Bockerode.

Het gerooide volume is uitgaande daarvan 1,9 miljoen ton kleiner dan dat van 2009 en komt ongeveer overeen met de oogst in het droogtejaar 2006. Afgezet tegen de binnenlandse markt is een dergelijk volume volgens AMI-analist Christoph Hambloch toereikend. Niettemin wordt de marktsituatie wel verscherpt doordat ook in de rest van de EU de oogsten krap uitpakken.

Hambloch voorziet voor de EU-27 bij elkaar een oogst van een slordige 56 miljoen ton. Als die prognose juist blijkt is sprake van een absoluut laagterecord. Los daarvan doen zich ook veelvuldig kwaliteitsproblemen voor, zowel ten aanzien van het kaliber als de consumptiekwaliteit. “Het meest zal echter de aardappelzetmeelindustrie onder de schaarste te lijden krijgen, omdat de fabrieksaardappels op de zwakkere gronden en vaak zonder beregening worden geteeld,” gelooft Hambloch.

en ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden is de naar verwachting grote vraag uit Rusland, dat door de droogte eveneens een aanzienlijk deel van de oogst heeft zien mislukken. Hambloch: “De krapte zal zich daardoor waarschijnlijk in het komende voorjaar verscherpen.” In Duitsland is niet alleen het moeizaam verlopen groeiseizoen de oorzaak van de kleine oogst. Ook het areaal is dit jaar met 225.500 hectare ongeveer 3 procent kleiner dan in vorig jaar, hoewel in mei nog werd aangenomen dat de telers de oppervlakte met 1 procent hadden uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.