Home

Achtergrond

Aardappelnotering op termijnmarkt naar hoogste niveau dit seizoen

De aprilnotering op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt steeg vanmiddag naar het hoogste niveau van dit seizoen.

Voor het contract voor levering in april 2011 noteerde Frankfurt €24,30 per 100 kilo. Dat is €1,40 meer dan vorige week vrijdag.

Het hoogste niveau van de aprilnotering werd op 23 juli bereikt met 24 euro. Toen waren er zorgen over droogte, nu over de vele regen en over de lagere kwaliteit van de aardappelen.

Vorige week was de aprilnotering al met €3,50 gestegen. Dat komt omdat steeds meer landen hun oogstprognoses verlagen. Volgens het Franse ministerie van landbouw valt de oogst 10 procent lager uit. Het Duitse analysebureau AMI verwacht dat Duitsland 16 procent minder oogst. De EU-27 oogst 52 miljoen ton. Dat is een dieptepunt, naast alle problemen met doorwas en ondermaatse aardappelen.

Bovendien zal Rusland veel aardappelen kopen in de EU, omdat daar veel minder aardappelen worden geoogst door de droogte. Rusland importeert vooral na de jaarwisseling aardappelen uit West-Europa als de eigen voorraad op raakt. Het gebrek aan eigen aardappelen kan een positief effect hebben op de aardappelprijzen in West-Europa.

Nederland heeft van de oogst van 2009 tot en met juni 81.566 ton consumptieaardappelen verkocht aan Russische afnemers. Dat is een aandeel van 8,8 procent in de totale export van 924.794 ton consumptieaardappelen. Van oogst van 2008 is 58.805 ton aan Rusland verkocht. Dat was een aandeel van 5,9 procent.

Analysebureau AMI verwacht dat de telersprijs in Europa oploopt naar 25 euro per 100 kilo aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.