Home

Achtergrond 6 reacties

Aardappelen binnenhalen nu belangrijker dan bodem

Rooiwerkzaamheden hebben nu meer prioriteit dan zorg voor de bodem.

Dat zegt Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant. "Je kunt nu niet wachten met rooien. Als het nat is, durf je dan te wachten om je bodem te ontzien? Ik denk dat telers hun aardappelen binnen zes weken binnen moeten zien te krijgen. Uiteraard onder zo goed mogelijke omstandigheden."

Remijn verwacht dat de meeste aardappelen begin oktober uit het land worden gehaald. "Eind oktober kan het kouder worden met alle risico’s van dien. De dagen worden ook steeds korter. Even doorzetten nu, is mijn advies."

Deze week is zoveel mogelijk pootgoed en uien, waarvoor een achterstand van zeker tien dagen geldt, gerooid. Aan consumptieaardappelen komen telers nog niet toe, weet Remijn. Dit beeld geldt voor het Zuidwesten en Flevoland. Echt hard gaat het niet. "De grond plakt ontzettend. Daardoor verloopt het rooien traag."

"Uien baren ons de grootste zorgen”, aldus Remijn. ”Er zit een duur product in de grond en dat moet eruit. In hoeverre dat acceptabel is voor de grond, moet elke boer zelf uitmaken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wg

  moet je toch eerst over de bodem komen

 • no-profile-image

  aardappelmeisje Plas

  ... 5 min. geleden las ik in het AGF nieuws
  van vandaag in mijn 'rammelkast' de
  altijd scherpe kwoot van de dag van
  V.d. Oord : 'een adviseur is iemand die
  je horloge van je leent, om je daarna
  te vertellen hoe laat het is....
  Bedankt V.d. Oord....enne...dit leek me
  wel van toepassing
  ....en de aardappelmeisjes en mannen...
  ze ploeteren voort....

 • no-profile-image

  ben

  boerkes heb de oogst binnen 40 ha aardappelen ;bieten alles gerooid en helft weg rest laden ze wel als de sluizen open gaan ,anders laat ik ze liggen tot na kerst ,aardappelen maken dat wel goed
  verder gelukkig dat ik de contract doorscheurde en niets tekende dit jaar omdat ze me vorigaar in de tas zette

 • no-profile-image

  c

  zo, de bui is over, nl 27 mm en gisteren al 14 mm. 't Ja dit wordt een catastrofe: owg NOG zakken, rooisnelheid en kwaliteit benedenmaats, frustratie bij boeren en loonwerkers, enkel de prijs zal morgen omhoogknallen. de grond zal natuurlijk erg te lijden hebben, maar als er een duur produkt op staat, is dit de minste zorg!

 • no-profile-image

  dirk

  Waar is reactie 1 ???

 • no-profile-image

  andre lanser

  Ik dacht even kijken of er nog meer reacties op het niews van romijn is gekomen ,is mijn eerste reactie er gewoon niet meer, terwijl ik toch gewoon mijn mening geef ,dan zal ik het anders zeggen ,een opmerking van "even doorzetten is mijn advies" van een dlv er ,slaat toch nergens op
  het is net of je een kind verteldt,even doorzetten dan is je bordje leeg,man wat denk je? dat doet een boer/agrarier heus wel als hij de kans krijgt!!!! dan zijn dagen van 15 /16 uur normaal !
  ik hoop dat deze mail wel blijft staan

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.