Home

Achtergrond 1 reactie

Aardappelbewaring kost meer dan in normaal jaar

Het bewaren van aardappelen gaat de teler dit seizoen meer geld kosten dan normaal.

Door de enorme hoeveelheden regen die er is gevallen, slaat phytophthora en waterrot toe in het gewas. Dat water moet er weer uit.

Waterrot, knolphytophthora, roodrot. Allerlei ziektes slaan toe in aardappelen die hoognodig moeten worden gerooid. Volgens Paul Hooijman, bedrijfsadviseur bij adviesbureau DLV Plant, gaat het meestal om phytophthora.
Het onderwatergewicht van de aardappelen is veelal goed, weet Hooijman. ”Ook doorwas valt mee, hoewel het wel opbrengst kost. De angst van een maand of twee geleden wordt echter niet helemaal bewaarheid”, zegt hij.
Het is dit seizoen de kunst om de aardappelen goed te bewaren. Jan van Hoogen van aardappelhandelshuis Agrico geeft al aan dat het veel stroom gaat kosten.
In het geval van knolphytophthora begint het met de keuze tussen uitzieken op het land of naar binnenrijden, vertelt Hooijman. ”In de grond laten uitzieken kan alleen als er twee tot vier weken geen neerslag wordt verwacht. Dat wordt dus lastig. Als wisselvallig weer doorzet, is het beter om de aardappelen te rooien.”
Aardappelen met waterrot kunnen rustig in het land uitzieken. Andere knollen worden in de regen niet besmet, zoals bij phytophthora het geval is. ”Dus, kijk goed in de grond om je voor te bereiden op wat je binnenhaalt.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    student

    stichting open deur

Of registreer je om te kunnen reageren.