Home

Achtergrond

'Aanzienlijk minder stoppers’

Het overgrote deel van de varkens- en pluimveehouders in de provincie Noord-Brabant is bereid fors te investeren om in 2013 te voldoen aan strengere ammoniak- en dierenwelzijnseisen.

Vijf procent zegt op korte termijn te stoppen. Dat is veel minder dan eerder verwacht.

Dit blijkt uit een rondgang langs Brabantse gemeenten. De uitkomst is opmerkelijk, omdat beleidsmakers, politici en boerenorganisaties tot dusver zonder concrete cijfers uitgingen van 30 tot mogelijk 50 procent stoppers. Het onverwacht lage aantal kan onder meer leiden tot nog meer ruimtegebrek in de provincie, maar kan ook wijzen op veehouders die de aanstaande regels welbewust aan hun laars lappen, zeggen diverse betrokkenen in reacties.

De meeste varkens- en kippenboeren moesten voor 1 april bij de gemeente een bedrijfsontwikkelplan indienen. In dat plan geven ze aan of ze willen voldoen aan de eisen of dat ze stoppen. De 37 van in totaal 68 Brabantse gemeenten die reageerden, ontvingen samen 1.664 plannen. Slechts 79 veehouders kondigen aan voor 2013 te stoppen. Op langere termijn (tot 2020) stopt iets minder dan een kwart van de huidige bedrijven.

ZLTO en de provincie verwachten dat de meeste boeren meer dieren gaan houden om hun investeringskosten terug te verdienen. Maar het totaal aantal dieren in Brabant mag vanwege de dierrechten niet toenemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.