Home

Achtergrond 376 x bekeken 6 reacties

800 km dijk in toekomst niet veilig

Ongeveer 800 kilometer dijk in Nederland moet worden aangepast om op de lange termijn weerstand te kunnen blijven bieden tegen het water.

Het rijk moet hiervoor geld vrijmaken. Dat heeft de Unie van Waterschappen (UvW) vrijdag gemeld. Alle waterschappen zijn momenteel bezig met een dijkkeuring die iedere vijf jaar plaatsvindt. Het grootste deel van het onderzoek is inmiddels afgerond. Hieruit bleek dat de dijken op dit moment veilig zijn, maar dat een deel dus niet voldoet aan de eisen die gelden om in veranderde omstandigheden ook weerstand te kunnen bieden aan rivier- en zeewater.

Door bodemdaling, hogere waterstanden, grotere golven en meer wind wordt meer van de dijken gevraagd dan toen ze ontworpen werden, aldus de UvW. De 800 kilometer dijk ligt overigens verspreid door Nederland. Mogelijke aanpassingen zijn het asfalteren van een dijk die nu bedekt is met gras.

Zo blijkt uit het onderzoek dat ongeveer twee kilometer dijk in het gebied van Waterschap Vallei & Eem niet in orde is, zo meldt het waterschap. Sommige delen van de dijk zijn te laag, op een ander deel voldoet de grasmat niet.

In Nederland ligt ongeveer 3.500 kilometer aan 'primaire waterkeringen', dat zijn dijken die beschermen tegen het zeewater en het water uit de grote rivieren. Ze worden beheerd door de waterschappen en Rijkswaterstaat. De waterschappen onderhouden daarnaast nog 11.000 kilometer aan overige dijken en kaden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Gossie, je kunt wel zien hoe belangrijk boeren het vinden om droge voeten te houden. Wat een stelletje ongeinteresseerde zeur- en zanikvijgen zeg. Het gaat gvd om een GAT in onze primaire waterkering! Geen kattenpis!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geurt dit is onzin hoor. Glanshaver of Zachte Dravik is een fluviatiele plant die op talloze plekken in de uiterwaarden GROEIDE totdat de natuurontwikkelaars de hele boel lieten verheenenweren. Nu is glanshaver schaars geworden, maar als ze de uiterwaarden weer gewoon door boeren laten beheren dan is ie zo weer terug. Net als veldsalie, kattendoorn, gele morgenster, thijm, wilde marjolein, tweejarig streepzaad, grasklokje, kruisdistel, beemdkroon(knautia), walstro, hoornbloem, reseda, margriet, knoopkruid, aardaker, teunisbloem, kaasjeskruid, zeepkruid, Engelse alant en tientallen andere plantensoorten die door het gerotzooi van Vera cum suis geheel of grotendeels uit de uiterwaarden zijn verdwenen.

 • no-profile-image

  Geurt

  Herkauwer, de dijkhelling waarop dat plantje groeit wordt inderdaad door boeren beheerd.Ach wie weet misschien grazen er ooit weer melkkoeien op "de blauwe kamer".

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik hoop het mét je, Geurt. Toen ik voor het eerst bij de Blauwe Kamer kwam, in 1960, wemelde het er van de grutto's en zomertalingen en riepen er midden op de dag kwartelkoningen. Patrijzen vlogen er onder je voeten vandaan en alle plantjes die ik noemde groeiden er bijna overal. Als ik de tijd kon terugzetten dan gingen Frans Vera en Gerard Litjens terug naar de zuidoostelijke voet van de Grebbeberg, meidagen '40. Dat zou de oevers van de Grebbe, de Grift, de Grote Rïvieren en de rest van Nederland een boel éllend besparen!

 • no-profile-image

  geurt

  Hoi wipstaartje,Op dat stuk dijk wat jij bedoeld groeit een heel bijzonder plantje.Een plantje wat verder op de hele wereld niet voor komt!namelijk :glanshaver. Je kunt toch niet maar zo een stuk dijk verzwaren, verhogen of klei tegenaan gooien waar zo iets unieks groeit! Je raakt het kwijt en je krijgt het nooit en nooit meer terug.
  Gelukkig is dit stuk dijk nu verzuringsgevoelig natura2000 gebied geworden. Willen ze 'm gaan verzwaren dan zal er binnendijks flink natuurcompensatie moeten plaatsvinden anders stroomt de geldersche vallei maar onder water.
  Bovendien zijn er nog wat plekken naast de dijk waar spontaan wilgebosjes opgeschoten zijn.Dan kun je veel beter damwand in de dijk trillen dan dat je deze bosjes plat zou schuiven. want wees nou eerlijk! waar zie je nog dat wilgebosjes spontaan ontstaan? Je moet hier heel zuinig op zijn en niet iets onherstelbaar beschadigen!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit is een godspe! Toen in 1995 het rivierengebied zo nodig geëvacueerd moest worden om ruim baan voor dijkverzwaringen te maken en verzet de kop in te drukken, liep de Rijn hier de dijk over. Letterlijk! Tussen de haven van Wageningen en de Grebbesluis! Dat is het stuk van 2 km waarover hier sprake is. Verder zijn alle rivierdijken op Deltahoogte gebracht. Kosten: tientallen miljarden! Dat een ketting net zo sterk is als de zwakste schakel, hebben ze bij de waterschappen nog niet bedacht!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.