Home

Achtergrond

170 Bulgaarse kinderen dood na verwaarlozing

Bijna 170 kinderen in Bulgarije zijn de afgelopen tien jaar overleden door verwaarlozing in tehuizen voor geestelijk gehandicapte kinderen.

Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport van het Bulgaarse Helsinki Comité. Volgens het rapport werden de kinderen structureel ondervoed, mishandeld, vastgebonden, chemisch in bedwang gehouden en seksueel misbruikt. Van de 238 sterfgevallen in deze instituten kon driekwart voorkomen worden.

In het rapport meldt de mensenrechtenorganisatie dat 31 kinderen stierven aan ondervoeding, 84 aan verwaarlozing en dertien aan de gevolgen van slechte hygiëne. Zes kinderen verdronken of stierven aan onderkoeling, 36 bezweken aan longontsteking en twee kinderen overleden aan misbruik.

Hoofdaanklager Boris Velchev zei maandag circa tweehonderd onderzoeken naar individuele mishandelingen te beginnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.