Home

Achtergrond 9 reacties

Zuivelhandel ontstemd over opstelling EC

De Europese zuivelhandel is ontstemd over de opstelling van de Europese Commissie inzake de verkoop van interventievoorraden mageremelkpoeder.

Dit bleek vandaag bij het beheerscomité zuivel. De zuivelhandel bleek geen enkel bod te hebben uitgebracht bij een inschrijfronde van interventiepoeder, terwijl er wel goede mogelijkheden bestaan om oude voorraden te verkopen. Als gevolg van de droogte en de branden in Rusland is dit land momenteel in de markt voor de aankoop van een flinke hoeveelheid melkpoeder. Europa zou die kunnen leveren, maar tegen veel lagere prijzen dan waarvoor de Europese Commissie wil verkopen.

De Commissie verwachtte ongeveer 2.100 euro per ton mageremelkpoeder te ontvangen, terwijl de handel ruim 150 euro per ton minder wil betalen. Dit zijn volgens de Commissie prijzen waar tegen kan worden geëxporteerd.

Europa heeft momenteel nog ongeveer 180.000 ton mageremelkpoeder in interventie liggen. Die hoeft niet direct weg, maar de EU wacht wel op goede gelegenheid om die poeder te kunnen verkopen.

Risico van te lang wachten met verkopen is dat vanaf eind september Nieuw-Zeeland weer volop aanwezig is op de internationale markten om zijn poeders te verkopen, terwijl de Europese melkaanvoer de komende maanden naar verwachting ook nog aardig op peil blijft. Het gevaar is dan dat de Europese zuivel weer met oplopende overschotten komt te zitten, meent de handel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gewoon dubbeldoel milk and meat

  Dat was toch al lang bekend en geen geheim dat de EU geld verdiend aan de eu boeren.denk maar aan het voor Ongeveer € 1,50 rundvleesimporten vanuit buiten de Eu;en vervolgens hier op de markt brengen voor € 3,--zodat wij die niet zelfvoorzienend waren in de eu met rundvlees steeds een te krappe opbrengst realiseren(ondanks de feitelijke schaarste door eu onderproductie).

 • no-profile-image

  koetje

  Is geen zeuren Demeter,gewoon de landbouw-critici even laten dat toeslagrechten niet alleen uit belastinggelden worden betaald.

 • no-profile-image

  een praatje maken kost niet veel moeite,

  helderheid in beleid,,transparantie in politiek"gewoon inzicht krijgen in de huidige maatschappij(eu) die er al is.wie kan zoiets nou zeuren noemen?

 • no-profile-image

  Demeter

  Jongens hou nou eens op met zeuren, we hebben het hartstikke goed. Zou mooi zijn dat de winst gebruikt wordt voor de oudere mensen in de verzorgingstehuizen. Wees blij dat het meer geld op brengt, de prijs is dus beter. We weten nog heel goed dat het in de 80-tiger jaren in de Rendacketels werd gegooid. Das pas zonde.

 • no-profile-image

  Harry

  Idd, die geglobaliseerde en geliberaliseerde wereldmarkt is geheel op verzoek van de handel tot stand gekomen. Hebben deze nu dus geen recht van spreken. Sterker nog: zij hebben het meeste baat bij zo hoog mogelijke pieken en zo diep mogelijke dalen. Daarbij is het laf en ongegrond dat zij zich op deze wijze reeds indekken tegen het verwijt dat de prijzen maar niet structureel tot een eerlijk niveau kunnen doorstijgen. Belang van de handel is niet het belang van de gewone boer.

 • no-profile-image

  koetje

  sorry er moet staan"laten weten".

 • no-profile-image

  gewoon melkveehoudertje in een land/lidstaat

  Brussel hoeft zich in deze niet te laten dirigeren door:,,de handel".
  wij leven toch in een geglobaliseerde en geliberaliseerde wereldmarkt ;die zijn werk moet kunnen doen,waar de handel toch ook een partij in wil zijn?

 • no-profile-image

  het huishoudboekje van de eu ;is een ander

  het GLB(gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de E U is de afgelopen jaren de beste tak van sport geweest. een paar jaar geleden werd er zomaar € 500 miljoen bij landbouw (die daar op de schappen was blijven liggen ;gebruikt om de eusateliet,,gallieleo"het luchtruim in te brengen.Het boereninkomen is in onze lidstaten zoveel gestegen dat er jaarlijks nog veel meer stoppers zijn .
  om aan te geven hoe goed ,,wij de eu" en of de boeren het hebben.

 • no-profile-image

  koetje

  De EC is zelf de grootste spekkoper,pas geleden nog een flinke hoeveelheid interventieboter verkocht tegen een flinke winst.Zo blijkt maar weer dat de toeslagrechten een sigaar uit eigen doos zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.