Home

Achtergrond 287 x bekeken

Zuidplaspolder model voor duurzaamheid

De aansluiting op een CO2-netwerk bespaart tuinders in de Zuidplaspolder jaarlijks het gebruik van miljoenen kuub aardgas. Minister Tineke Huizinga roemt het nieuwe project.

Ik mag het symbolische startsein geven voor de aanleg van het CO2-leidingnetwerk in de Zuidplaspolder: een innovatief en groen project dat ik van harte ondersteun. Ik hecht heel veel belang aan de duurzame ontwikkeling van de Zuidplas. Denk aan de ontwikkeling van duurzame glastuinbouw. Deze ontwikkelingen hebben een belangrijke voorbeeldwerking voor andere delen van Nederland en zelfs voor buiten onze landsgrenzen.

Ik heb daarom ook een bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een duurzame Zuidplas. Het aanleggen van een pijpleiding door Ocap past binnen deze duurzame plannen. Want CO2-levering aan tuinders betekent winst voor het milieu én economische winst.

Het bespaart veel aardgasverbruik van de tuinders en het levert betere tuinbouwproducten op. De aansluiting op dit netwerk bespaart de aangesloten tuinders jaarlijks 10 miljoen kuub aardgas. Als straks de geplande nieuwe glastuinbouw op dit netwerk wordt aangesloten bespaart dat 25 miljoen kuub aardgas; dat staat gelijk aan het aardgasverbruik van bijna alle inwoners van de gemeente Zuidplas!

Dit initiatief is ook een goed voorbeeld van ondernemerschap avant la lettre. Partijen tonen durf en lef. De private partijen binnen Ocap en de tuinders. In het bijzonder wil ik het bedrijf Abengoa noemen, eigenaar van een bio-ethanol fabriek in Rotterdam. Het vinden van bedrijven die CO2 willen leveren is nog moeilijk. Ik hoop dat het initiatief navolgers krijgt. Door actief te investeren – met name in duurzame projecten – zal onze economie uit het dal kunnen klimmen.

Nogmaals, ik waardeer dit private initiatief. Natuurlijk, Brussel moet nog wel het groene licht geven, maar ik heb er alle vertrouwen in. De overheid van haar kant zal net als de markt ook haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moet een betrouwbare partner zijn en ruimte geven. De aanleg van een CO2-pijpleiding naar de Zuidplaspolder is weer een stap naar een volledig duurzame glastuinbouw die investeert in een innovatieve, economische sterke en duurzame toekomst!

Demissionair Vrom-minister Tineke Huizinga sprak deze opinie maandag uit in Waddinxveen, bij de start van de aanleg van het CO2-leidingennetwerk

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.