Home

Achtergrond 209 x bekeken

Zuid-Holland schrapt glasplannen

De drie gemeenten Brielle, Westvoorne en Kaag en Braassen krijgen geen nieuwe glastuinbouwgebieden.

Daartoe heeft provincie Zuid-Holland besloten. De provincie zet een streep door de plannen, omdat volgens gedeputeerde Asje van Dijk de weerstand tegen nieuwe kassen te groot is.

Volgens Koos Hoogendoorn van LTO Noord Glaskracht is met de beslissing geen man overboord, vooral omdat tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten de mogelijkheid is opengelegd areaal te ontwikkelen op het oude Suiker Unie-terrein in Puttershoek (gemeente Binnenmaas) in de Hoeksche Waard. Daar is volgens Hoogendoorn meer dan 30 hectare nieuw glas goed te realiseren. Bovendien moderniseert de gemeente Nieuwkoop de bestaandeglaslocatie Kaag en Braassem.

Gedeputeerde Staten besloot eerder het Zuid-Hollandse glasareaal na jaren van daling de komende jaren van 5.100 naar 5.800 hectare te brengen. Volgens de bestuurders is dit areaal minimaal nodig om een gezonde economische vitaliteit te houden.

Eerder konden onderzoekers van onder meer instituut LEI geen minimumareaal vaststellen. Wel stelden onderzoekers dat groei van de toegevoegde waarde nodig is. Omdat gemeenten daartegen protest boden, mikt de provincie reeds op een lager areaal dan eerst. Ter compensatie wordt een deel van het nieuwe glas in Noord-Holland gebouwd.

Gedeputeerde Van Dijk wijst de suggestie van CDA, Christenunie en SDF om in de Zuidplaspolder te zoeken naar extra glas van de hand. Dat zou in strijd zijn met afspraken met de gemeente Zuidplas, die plannen heeft voor woningbouw.
Een eindvoorstel wordt begin november verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.