Home

Achtergrond

Ziektedruk uien neemt toe

Toenemende ziektedruk in de uien in combinatie met de extreem droge julimaand doen de uienoogst geen goed.

Vooral vroeg afrijpende rassen hebben te lijden gehad van het weer, terwijl valse meeldauw in heel Nederland om zich heen grijpt. Een opbrengstderving van 25 procent ten opzicht van vorig jaar is goed mogelijk.

Dat de uienoogst dit jaar gaat tegenvallen, daar zijn uienadviseurs het over eens. ”De uien hebben in het voorjaar een trage groei doorgemaakt. Hierdoor is te weinig loof ontwikkeld en ontstaat een dunne nek. Op een gegeven moment slaat in sommige percelen stemphylium toe”, vertelt Joost Snoek van zaadbedrijf De Groot en Slot.

De zwakteparasiet stemphylium is niet de enige ziekte die de uien teistert, weet André Boot van uienveredelaar Nickerson-Zwaan. ”Valse meeldauw gaat ook behoorlijk te keer in de uien. Dit is een groter probleem dan stemphylium en komt in heel het land voor.” De schade beperken door te spuiten is geen optie meer. ”Dat wordt nu kort dag in verband met de veiligheidseisen.”

Ook Lennert van Arenthals van Seminis constateert een behoorlijke toename van valse meeldauw. ”Vooral in Noord-Holland.” Hij noemt de zeer droge voorzomer als mede-veroorzaker van de verwachte lagere oogst. ”Het zou goed kunnen dat er een kwart minder uien van het land komt. De vroeg gezaaide percelen, die er in het begin mooi opstonden, hebben het meest te lijden gehad van de droogte. De rassen die vroeg afrijpen, zullen minder opbrengen dan latere rassen. Die konden nog profiteren van de regen van afgelopen weken.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.