Home

Achtergrond

Zeeland verlegt koers naar thematoerist

De provincie Zeeland verlegt de toeristische en recreatieve koers de komende jaren naar de thematoeristen.

Die zal vooral meer natuur en ecologie voorgeschoteld krijgen. "Wij kunnen veel meer halen uit onze voordelta, de ondiepe zee en stranden voor onze kust.''

Dit betekent dat de aandacht voor grote bungalowparken en campings op de Zeeuwse eilanden verdwijnt. "Ongeveer 70 procent van de verblijfsrecreatie in Zeeland bestaat uit campingbedrijven. Alleen al op Schouwen-Duiveland zijn tweehonderd campings en ruim honderd minicampings gevestigd. Dat gaat veranderen. Toekomstige recreatiebedrijven zijn meer gericht op een thema en ingericht op een korter verblijf van de toerist'', licht een ambtenaar bij de provincie Zeeland toe.

"De trend naar meer kleinschaligheid groeit'', zegt Patrick Polie, adjunct-directeur Promotie Zeeland Delta (PZD). "Over tien jaar hebben we een veel afwisselender aanbod van verblijfsaccommodaties die eigentijds zijn, veel comfort bieden en met een hoger dienstverleningsniveau.''

De toerist en recreant hebben de laatste jaren een gedragsverandering ondergaan. Waar die vroeger eerst de verblijfslocatie koos om daar vervolgens ook te blijven, kiest die nu veel vaker eerst het doel van de reis. Daarna valt pas de keus op een verblijfslocatie, waar men dan vaak veel korter blijft. "Zo'n thema in Zeeland is dan vaak watersport, maar we kunnen veel meer bieden.''

Zeeland wil aan de slag met investeerders die geld zien in de combinatie tussen natuur en cultuur. PAN Parks en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn organisaties die daar volgens de provinciaal ambtenaar wel wat in zien. Nieuwe toeristische en recreatieve kansen liggen volgens de ambtenaar onder meer rond de Brouwersdam tussen Scharendijke en het Zuid-Hollandse Ouddorp en de Grevelingen. De mogelijkheden daartoe worden nu onderzocht.

De PZD, een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse VVV's en de VVV Ouddorp aan Zee in Zuid-Holland, wil graag het netwerk van bijna twintig fietspontjes verder uitbreiden en ze frequenter laten varen. "Sommige varen maar twee keer per week. Die willen we graag wat frequenter laten varen'', aldus Polie. De pontjes zijn onderdeel van een groter netwerk waar voet- en fietspaden aan elkaar zijn of nog worden geknoopt. Hiermee moet Zeeland weer aantrekkelijker worden voor de natuurtoerist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.