Home

Achtergrond 2 reacties

ZLTO: slordige communicatie na brand Standdaarbuiten

De communicatie rond het advies van de gemeente Breda om geen gewassen te oogsten en melk van koeien gescheiden te houden in het gebied rond een afgebrande boerenschuur in Standdaarbuiten laat te wensen over, vindt ZLTO.

"Ik moest het donderdag in de krant lezen, terwijl de brand dinsdagmorgen al woedde", zegt Adrie Bossers, voorzitter van ZLTO afdeling Moerdijk. De boerenbelangenbehartiger is verontwaardigd dat de gemeente geen gebruik heeft gemaakt van het ZLTO-netwerk om informatie over mogelijk gevaarlijke gevolgen van de brand sneller te verstrekken aan agrarische ondernemers in Hoeven, Etten-Leur en gedeeltes van Rucphen, Prinsenbeek en Oudenbosch. "Met onze contacten waren alle boeren in het gebied snel op de hoogte geweest." Bossers vindt dat op die manier slordig is omgesprongen met volksgezondheidrisico’s.

Roet van de brand dat op gewassen is neergedaald, bevat mogelijk giftige stoffen. Ook in melk van koeien die in de wei liepen tijdens of na de brand, kunnen gevaarlijke stoffen zijn gekomen. De gemeente adviseerde daarom geen gewassen te oogsten of eten en melk van buitenlopende koeien uit het gebied gescheiden op te halen. Dat werd echter pas donderdagmorgen, twee dagen na de brand, algemeen bekend.

FrieslandCampina, waarbij een aantal melkveehouders uit het gebied is aangesloten, is ook pas sinds donderdagmorgen op de hoogte. "Wij adviseren de koeien binnen te houden en wintervoer te voeren. De melk wordt gewoon opgehaald", aldus een woordvoerder.

Lees ook: Gewassen mogelijk getroffen door brand

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  Mot je wat vaker van die trekker afkomen.

 • no-profile-image

  Patrijs

  Ach,Ach,was de ZLTO altijd maar zo open.
  Proef ik eigenbelang/schadevergoeding??

Of registreer je om te kunnen reageren.